Бивши и настоящи военнослужещи от шуменския Факултет „Артилерия, ПВО и КИС“ отбелязаха днес деня на покровителката на артилеристите в християнския свят Света великомъченица Варвара. Празникът бе честван за петнадесета поредна година.

В 9,15 часа в храма в храм „Св. Три Светители” бе отслужена Света литургия. Малко по-късно в сградата на катедра „Артилерия” отец Димитър и отец Иван извършиха Тържествен водосвет. Гости бяха областният управител Стефан Желев и заместникът му Петко Шаренков.

На церемонията за първи път бяха показани новите парадни униформи на курсантите от Факултета по "Артилерия ПВО и КИС" - подобни на тези от преди 1944-та.

По традиция на празника за изключителни заслуги към българската артилерия бе отличен офицер - артилерист. Тази година почетната грамота и икона на Св. Варвара бе връчена на полковника от резерва Димитър Събев. "Благодаря за оказаното доверие. Горд съм, че съм удостоен с тази награда и желая и на всички вас такива успехи", каза той.

Димитър Събев  е роден през 1950 г. в село Трапише, обл. Разград. Завършил е военното училище в Шумен през 1971 г., където остава да работи до пенсионирането си през 2003 г. като командир на Учебна база "Панайот Волов”.

ШУМ.БГ