Българският лекарски съюз (БЛС) ще бъде привлечен към обсъжданията как да се реши проблемът с фалшивите болнични. Това каза в интервю за БНТ новият министър на труда и социалната политика Деница Сачева.

"Това е и тема на БЛС, защото е петно върху репутацията на българския лекар, ще говоря с тях, защото етиката е нещо изключително важно", каза Сачева. Тя съобщи, че Националната здравноосигурителна каса и Националният осигурителен институт имат един месец, за да представят анализ на ситуацията, която предизвика масово недоволство на работещите. Става дума за вече оттегленото предложение на управляващата коалиция първият ден от болничния лист, който се поема от работодателя, да не се заплаща на осигурения му служител.

"Казусът е много сериозен. Не можем да допуснем да се намаляват права, но не можем да не отчетем проблема на работодателите", каза Сачева и добави, че днес при нея е постъпил сигнал на работодател, че за 2 месеца 52-ма от общо 187 служители са боледували за общо 2600 дни.

В отговор на въпрос за това от популизъм ли е отложено влизането в сила на Закона за социалните услуги, което трябваше да стане на 1 януари, министърът отговори, че законът е приет, а идеята е недоволството на гражданите да бъде разсеяно чрез разяснителна работа и чрез предложения за норми в подзаконовата уредба.

Сачева каза, че имат основания страховете на хора с брак в чужбина, които не са сигурни, че дължавата ще ги защити. "Някои използват антиевропейска риторика и те няма да постигнат целите си, но хората, които се страхуват за децата си, с бракове в чужбина и как държавата ще ги защити, техните искания са основателни", каза Сачева.

Злоупотребата с деца е престъпление и по това имаме допирни точки с протестиращите, добави тя.

Едновременно с това новоизбраният министър подчерта, че не е редно да се забранява на хората да правят добро. С тези думи тя опонира на критиците на закона, според които не трябва социални услуги да се превъзлагат на неправителствени организации. "Нито сега, нито преди, нито вбъдеще правителството ще провежда антисемейни политики, никога не се е предвиждало да се отнемат деца и да се въвеждат чужди политики. Социални услуги съществуват от 20 г., хора помагат на взрастни, "Каритас" - на бездомни, жени помагат на терминално болни деца. Това ли искаме да забраним? Да бъдат хората човеколюбиви?" попита риторично тя.

В отговор на въпрос Сачева определи предшественика си Бисер Петков като много добър експерт, но добави, че да си министър е политическа позиция, което означава не само да се намерят най-добрите решения, а и да направиш така, че те да получат обществена подкрепа а не съпротива. "Свидетели сме на комуникационен Вавилон и тема, свързана с човеколюбие, да се превърне в човекоядство," добави тя.

Дневник