"Аз моя ангажимент ще го изпълня, каквото съм казал, ще стане. Стадион "Христо Ботев" ще бъде построен, защото съм обещал".

Това каза премиерът Бойко Борисов по повод обещанието си от края на август "Ботев" (Пловдив) да има нов стадион. Това се случи преди началото на предизборната кампания, но след местните избори строежът беше замразен.

"Ще осигурим парите, но при едно условие - стадионът да е общински. Вече сме обсъдили това с кмета Здравко Димитров. За да се случи всичко, сегашната концесия трябва да бъде прекратена. Видя се, че собственикът на "Ботев" не можа да построи стадиона. Така е с бизнеса - ако хвърли 20 или 30 милиона, първи смята как ще си ги върне. Ясно е, че при сегашния интерес към футбола, това не може да стане от билетите", каза Борисов в интервю за "Марица".

Премиерът уточни, че трябва да се намери законово решение сегашната концесия да бъде прекратена и да не се влиза в съдебни дела, а след това Общинският съвет да вземе решение за строителств и да поиска помощ от държавата. "Ще осигурим парите, а общината ще построи стадиона. После може да го отдаде на футболния клуб под наем. Това е единственият начин стадионът да стане с държавна помощ".

"А за реакциите - сигурен съм, че ще има хейт, но дано е по-малък. Аз лично смятам, че Пловдив има по-голяма нужда от нов мост над Марица и Околовръстно шосе, защото градът се разраства и се задъхва. Но съм такъв - когато съм обещал нещо, го правя", каза още премиерът.

В същия момент в Пловдив се проведе втори протест в рамките на месец от феновете на "Ботев". Само няколко дни по-рано собственикът на клуба Георги Самуилов заплаши "да преосмисли действията си", след като запалянковците изразиха недоволството си. 

Дневник