Между 12 и 15 процента ще поскъпнат абонаментните карти за паркингите в Шумен от началото на новата година. Цената на час остава старата - 1 лев.

Преди да влязат в сила промените трябва да бъдат гласувани от Общинския съвет. 

Според предложението на кметската администрация, цената на годишната карта за абонаментно паркиране става 350 лв., ако е за един паркинг по избор, и 450 лв. - за всички паркинги. Досега тези карти бяха съответно 300 и 400 лв. 

Абонаментът за 6 месеца става 180 лв. за един паркинг и 270 лв. за всички паркинги. Сегашните цени са 160 и 240 лв.

Държавните институции и учреждения ще купуват за служебните си автомобили абонаментни карти без отстъпка, общинските коли си остават без такса. Служителите на общинската администрация, кметовете и кметските наместници ще могат да купуват карти за личните си автомобили с 50% отстъпка.

В Шумен през 2019-та управляващото паркингите предприятие "Общински жилища и имоти" /ОЖИ/ е продало около 450 годишни абонаментни карти.

"Предложението ни за повишаването на абонамента е свързано с увеличаването на размера на минималната работна заплата от началото на 2020-та, годишната инфлация, както и от необходимостта от издръжка на предприятието за нормалното му функциониране", каза пред ШУМ.БГ директорът на ОЖИ инж. Юлиян Вълчев.

В същата докладна, която ще се гледа от Общинския съвет идния четвъртък, е посочено, че цените ще важат за 16 общински паркинга, включително и за такива, които досега са били безплатни. Такива са например паркингът западно от НЧ "Добри Войников", този на улица "Добри Войников" западно от Съдебната палата, както и пл. "Александър Стамболийски" над Военното училище.

"Със стари решения на Общинския съвет те и към момента се водят за стопанисване на предприятието ни, но досега не сме имали възможност да ги използваме. Вкарването им в новата докладна не означава, че веднага ще бъдат разчертани и ще им се назначи инкасатор. Това е предмет на решение на ръководството на общината. Ще се прецени, може да се заложи и само на Синя зона", коментира Вълчев.

ШУМ.БГ