Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/ предлага цената на питейната вода, която "ВиК-Шумен" продава на битовите си потребители, от 1-ви януари 2020-та да стане 3,52 лв. с ДДС за кубик. Увеличението е с 12 стотинки спрямо сегашната стойност на водата от 3,40 лв.

Новата цена ще бъде обсъдена на открито заседание на КЕВР на 17-ти декември, става ясно от съобщение на сайта на Комисията.

На база информация от Националния статистически институт експертите на Комисията са пресметнали, че социално поносимата цена на водата за жителите на Шуменска област е 3,795 лв. за кубик. Въпреки това обаче предложението им за 3,52 лв. е доста над заложеното и утвърдено в Бизнес плана на "ВиК-Шумен" за периода 2017 - 2021, който предвижда за 2020-та цената за битови абонати да бъде в размер на 3,27 лв.

Припомняме, че в края на октомври управителят на ВиК Илиян Илиев заяви пред журналисти, че няма намерение да вдига цената на водата за 2020-та. Той добави също, че няма да предложи и намаляването й с 10 стотинки, както на два пъти бе обещал заместник-министър Николай Нанков.

ШУМ.БГ