Българският ММА боец Георги Валентинов е освободен от американската верига за смесени бойни изкуства Bellator, съобщава сайтът Bloodyelbow. Той се позовава на информация от организацията, която е втората най-голяма верига за ММА в САЩ след UFC.

Причината за освобождаването на Валентинов, само два месеца, след като беше подписан договор с него, е замесването му в расисткия скандал от футболната квалификация между България и Англия през октомври. Тогава ММА боецът беше сниман сред част от феновете в сектор "Б" на Националния стадион "Васил Левски". Двубоят два пъти беше спиран заради расистки възгласи, а след втория такъв около 50 запалянковци от сектор "Б" напуснаха стадиона, като преди това бяха снимани как правят нацистки поздрав.

Снимките с феновете обиколиха световните медии, като Валентинов беше на видно място.

Изданието Bloodyelbow добавя за връзката на ММА боеца с фенската фракция на "Левски" "София Запад" и отбелязва, че фракцията подкрепя Валентинов по време на мачовете му и промотира неговите изяви, заедно с тези на кикбоксьора Даниел Илиев.

"Bellator взе под внимание всички тези материали и впоследствие реши да освободи Георги Валентинов от неговия договор. Расизмът и всички символи свързани с него нямат място в спорта и ние като организация не толерираме подобни неща", гласи официалният отговор на Bellator, цитиран от Bloodyelbow.

След расисткия скандал с Англия, България беше наказана с мач пред празни трибуни и парична глоба от 80 хиляди евро. По-късно Валентинов обясни, че не е чул маймунски звуци и е "попаднал на грешното място".

"Винаги, когато нещо се случи, феновете са виновни за всичко. Казвам ви го като фен, като запалянко, като спортист. Това е обидно. Т.е. ние трябва да отидем там и да не викаме нищо, да не подкрепяме, да мълчим, защото някой не се знае как ще изкара нашите жестове", каза Валентинов пред Би Ти Ви.

Боецът, койо има 21 победи и 5 загуби в ММА, подписа с Bellator през октомври. Той се готвеше в Ирландия при известния треньор Джон Кавана, който обясни, че Валентинов има качества да се бие на високо ниво.

Дневник