Опозицията във волейбола изрази притеснение, че чрез "шикалкавене и маневри" дългогодишният президент на българската федерация Данчо Лазаров се опитва да осуети провеждането на извънредно изборно общо събрание на 16 януари.

От инициативния комитет за промени във волейбола, в който членуват водещите клубове, заявиха, че не са изненадани от този развой. Те са готови със стъпки, с които вярват, че ще доведат усилията им до успех.

"Това е поредното шикалкавене на този председател и ние с официални писма ще сезираме органите за случващото се. Не само нашето търпение, но и търпението на волейболното общество отдавна е изчерпано. Това са едни ходове и маневри, които не отиват на интелигентен спорт като нашия. Ние нямаме задкулисни ходове и вървим по един план, в който ще победим", каза треньорът на ЦСКА Александър Попов.

В понеделник федерацията обяви, че е подала заявление в Търговския регистър към Агенцията по вписвания за свикване на извънредно общо събрание. Според кандидата на опозицията за президент Любомир Ганев нарочно е взела решението в последния ден, за да осуети провеждането на събранието на 16 януари, въпреки че две седмици по-рано са били събрани необходимите за свикването му подписи на една трета от клубовете.

"Аз лично искам и се надявам да има такова събрание. В нашия устав пише, че в срок от най-малко 1 месец, ако е обявено в регистъра. То е внесено с входящ номер на 16 декември в регистъра, то до 16 януари има точно един месец. Така че ако регистърът даде обява, ще се борим", каза Ганев.

Той допълни: "Идеята на инициативния комитет да свикаме извънредното събрание (на 16 януари) беше да дадем възможност на всички клубове, които към днешна дата членуват във федерацията, да си изкажат мнението. Ако бяхме направили искане от 20 януари нататък, само прелицензираните клубове, които до миналия ден бяха по-малко от 60, само те можеха да участват".

Според Ганев клубовете, които ще гласуват да запазят стария начин на управление, са предупредени отдавна да бъдат прелицензирани, като срокът за това е до 18 януари. Той допълни, че не приема другият кандидат за поста Борислав Кьосев за свой враг и "никой от работещите хора няма опасност да бъде освободен, защото пречи".

"Внимателно бяха подбрани сроковете на това вписване, така че процедурно да не е налице необходимото време това изборно общо събрание да не бъде обжалвано от всяка заинтересована страна. Беше внесена на точната дата, така че да не може да се случи по начина, по който искахме да се получи", каза Давид Давидов, който е част от управлението на "Левски".

Той допълни, че пред опозицията стоят два варианта. Това са ново решение на управителния съвет, който "да прегласува исканията на клубовете с вече адекватна нова дата" или събиране на нови искания от клубовете, но този път адресирани не към федерацията по волейбол, а до съда, който да се произнесе.

От опозицията вярват, че следващият ход на Лазаров е да премахне неудобните за него хора от управителния съвет на предстоящото в петък общо събрание в Казанлък. Инициативният комитет се надява да контрира президента, като увеличи подкрепата си.

Дневник