Областният управител проф. Стефан Желев е отправил искане до министъра на околната среда и водите Нено Димов да издаде заповед, с която да се ограничи количеството вода, постъпващо от яз. "Тича" в р. Камчия и предназначено за поддържане на екологичния минимум на реката.

Това съобщи Желев на пресконференция днес. На нея той и заместниците му Петко Шаренков и Ширин Вели направиха равносметка за изминалата година. 

„Сушата, която наблюдаваме тази година, води до спад в нивото на водата на яз. "Тича". Според мен има воден запас, който може да облекчи ситуацията и той е в количеството вода, което се изпуска от язовира към р. Камчия за поддържане на екологичния й минимум. По данни на МОСВ до февруари 2010 г. за тази цел са отпускани 0,8 млн. куб. м на месец. През март същата година това количество е увеличено на 1,5 млн. куб. м. Затова поисках от министерството, което има правомощия за това, отново да намали водата към Камчия. Щом 0,8 млн. куб. м вода са стигали, то и сега ще стигат“, обясни проф. Желев.

По думите му за декември данните показват, че обема на яз. „Тича“ е 177 млн. куб. м. „Санитарният минимум е 112 млн. куб.м, но с оглед продължаващата суша трябва да се вземат мерки преди и в Шумен да е настъпила водна криза“, каза още проф. Желев.

Друг проблем, по който областна администрация е работила през 2019 г. и ще продължи да работи през следващата, е борбата с болестта Африканска чума по свинете. „Благодарение на заместник областния управител Петко Шаренков хората, които отглеждаха прасета в стопанства тип „заден двор“ бяха информирани за опасността от болестта и се съгласиха да предприемат необходимите мерки. Така АЧС не се разпростря и не засегна големите свинекомплекси“, каза още Стефан Желев.

Той акцентира и върху създадения тази година Областен съвет за хората с увреждания. „Досега нямахме такава структура, но се надявам чрез нея наистина да помогнем на хората с увреждания. Разговаряхме и с администрацията в община Шумен и този съвет ще има представители в две постоянни комисии на Общинския съвет – по здравеопазване и социални грижи и устройство на територията. Там хората с увреждания ще могат да дават предложения   например къде трябва да се направи по-достъпна среда“, поясни областният управител.

ШУМ.БГ