Партиите в парламента не бързат да вземат отношение по предложението на ДПС със законови промени да се разреши на застрашени лица да ползват срещу заплащане охрана от Националната служба за охрана (НСО).

Идеята беше лансирана в събота от лидера на движението Мустафа Карадайъ в предаването "Годината" на "Дарик радио" в отговор на коментар на президента Румен Радев, че НСО не трябва да охранява почетния председател на ДПС Ахмед Доган и депутата Делян Пеевски не защото няма заплаха за сигурността им, а защото те сами могат да си позволят охрана.

Аргументирайки необходимостта от законови промени Карадайъ разкри, че партията му от години предоставяла свои автомобили на НСО, с които да возят Доган и Пеевски, а службата плащала единствено заплатите на охранителите. Лидерът на движението подчерта, че информацията е публична, въпреки че до момента за такава практика не е изнасяна информация. "Дневник" потърси за потвърждение и подробности по темата пресслужбата на НСО, но засега отговор оттам няма.

В интервюто си в събота Мустафа Карадайъ посочи две посоки за промени в Закона за НСО. Едната е да се стесни кръгът на охранявани лица – да се пазят "премиер, президент и председател на Народното събрание, но не и техните секретарки, съпруги и съпрузи, портиерки, защото виждаме екскурзии и бутици с НСО да се организират". Другата - "застрашените лица", които могат да си позволят да плащат на НСО, да имат тази възможност, защото "нито една частна охранителна фирма не може да даде онази сигурност, която може да даде държавата".

И в момента законът отрежда пълна охрана единствено на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя. Членове на семействата им могат да получат охрана само при данни за заплаха. Същият режим важи за народните представители и "други лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в Републиката" (чл. 22, ал. 4 от Закона за НСО). Решението се взима от специална комисия, начело с шефа на НСО, в която влизат още председателят на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и главният секретар на МВР. Именно с конкретни заплахи и с решения на въпросната комисия от службата обясняват от години охраната на Доган и Пеевски и отказват всякаква информация, като се позовават на държавна тайна.

Рано е да се каже

От парламентарните групи на ГЕРБ и БСП казаха днес пред "Дневник", че ще коментират идеята едва след като видят внесените законови промени и ги обсъдят.

Лидерът на НФСБ и зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов също обяви, че иска да прочете предложенията, но каза, че според него не трябва да се създават "сервитьорски служби за охрана, които да обслужват частни лица". Той обаче заяви, че има случаи, в които има заплахи и трябва да се ползва охрана от НСО.

Премиерът Бойко Борисов смята, че който е застрашен, но има партийна субсидия, трябва да си плаща, и оцени като правилен подходът на ДПС, който Мустафа Карадайъ обясни. "Това е и мое предложение. Разбрах, че и за службата към президента ще трябва и аз да отговарям. Не знам Радева с рикша ли ще ходи, след като той един ден отиде на работа с колело", каза иронично Борисов.

Народното събрание е във ваканция до 15 януари, това е и най-ранната възможност за внасяне на евентуални промени.

Дневник