Русия притиска Беларус в опита си да интегрира тази страна в съюзна държава, но независимостта ни е осигурена от баланса на силите със западните страни и НАТО. Ако Русия опита да присъедини тази съседна страна, ще се окаже въвлечена във военен конфликт.

Това заяви в интервю за радио "Ехото на Москва" беларуският президент Александър Лукашенко малко след като приключиха с разногласия поредните преговори между Москва и Минск за "пътни карти за интеграция". Темата за договореното преди 10 години създаване на Съюзна държава е следена особено внимателно от анализатори и поради версията, че Владимир Путин може да опита да остане на власт като лидер на такова формирование, след като през 2024 г. изтече вторият му пореден мандат в Кремъл. Според Лукашенко на този етап двете страни дори сякаш се движат по различни пътища.

Макар да определи НАТО като гарант за суверенитета на Беларус, той напомни, че страната му все пак няма да остане безучастна при конфликт със Запада. "Това и казах на последните преговори. Днес сме форпост на Русия. И попитах президента Владимир Путин: "Нали не допускаш, че ще пропуснем танковете, поели към Москва, ако опитат да преминат през нас?".

Но Лукашенко каза още, че "ако Русия опита да наруши нашия суверенитет, знаете как ще реагира международната общност - ще се окажат въвлечени във война. Това вече Западът и НАТО няма да го понесат, защото ще го сметнат за заплаха за себе си. И в известна степен ще са прави."

Говорейки за ситуацията в Украйна, той обясни, че много мисли за случващото се там и че за Русия основната заплаха няма да е влизането на страната в НАТО, а ако на власт в Киев дойдат националистите и се сдобият с оръжие. "Това ще е по-страшно и от НАТО. Разбира се, ще е лошо, ако Украйна влезе в НАТО, защото това няма да добави сигурност нито за Беларус, нито за Русия, но "нацисти" - както вие грубо ги наричате - на власт, ще е по-лошо."

През декември Лукашенко и Путин имаха няколко кръга преговори за това дали и как да продължат към интегрирането в евентуална Съюзна държава. В действителност преговорите по всички 30 "пътни карти" в този процес завършиха с напредък с изключение на най-деликатната 31-а - за създаване на наднационални органи.

Премиерът Дмитрий Медведев каза пред журналисти, че Москва и Минск са съгласували задълбочаване на икономическата интеграция, но изпълняването на последната "пътна карта" ще става, след като приключи реализирането на предходните 30. Но това не съвпада с публичната позиция на Беларус, където категорично отказват обсъждане на наднационални структури, макар те да са предвидени в договора за Съюзна държава от 1999 г.

На следващия ден Лукашенко каза в интервюто за "Ехото на Москва", че "ние сме две суверенни държави. Да, ние напредваме с интеграцията, но с тази, която не нарушава суверенитета ни. С Путин въобще изключихме разговорите за 31-вата карта или плана за наднационални структури. Но на някои, изглежда, много му се иска и го подхвърлят и промъкват, особено през правителството."

Източник на РБК, запознат с преговорите от руска страна, обяснява, че реализирането на по-сложните пътни карти за интеграция - за газовите доставки, цената на петрола или унифицирането на данъчните закони - е възможно някъде към средата на следващото десетилетие. Затова и перспективата да има наднационални органи или единен център за емисии на дълг е много далечна.

Минск продължава да смята за особено болезнена темата с цените на горивата, които заради руска данъчна маневра трябва да се определят по нов начин от 2022 г. Оценките на Беларус за загубите от този ход на Москва през 2019-2024 г. са за 10.5-11 млрд. долара. Още не е ясна цената на газа за 2020 г., след като сегашният договор изтече на 31 декември. В момента цената е 127 долара за 1000 куб. м, беларусите искат тя да е под 100 долара, а Лукашенко е казвал, че руснаците предлагат 152 долара.

Беларуският президент каза в интервюто за "Ехото на Москва" и че ако не се разбере с Москва за цената на газа и петрола, може да потърси алтернативен внос от запад през двете тръби на нефтопровода "Дружба". Аз лично не искам това, но Русия ме притиска в ъгъла, добави той.

"Ще ви дам пример - какво направихте, когато започнахте да се лаете с Украйна за транзита на газ? Построихте обиколни маршрути - Южен и Северен поток. Това са десетки милиарди долари. Така че не е известно какво ще е бъдещето, но вие махнахте с ръка и направихте това. И аз така ще постъпя, Владимир Владимирович. Ще търся алтернатива. Така или иначе трябва да я търся. И не го крия от ръководството на Русия."

Той поясни, че един такъв вариант е реверсивен внос по две от трите тръби на "Дружба" от Полша, по който може да мине американски или саудитски петрол. "Русия доставя под 70 млн. тона на важния за нея западен пазар. Ако взема две тръби, ще ви останат някъде около 20 млн. тона. Питам защо ме тласкате към подобно решение на въпроса. Не го искам."

Беларус е в пълното си право да се възползва от по-изгодни покупки на петрол, ако съществуват такива, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. След което напомни, че докато няма пълна интеграция Русия-Беларус, няма и равни цени и условия за беларусите и руснаците.

Дневник