Дисни" категорично завладя глобалния боксофис през 2019 г. - приходите на компанията само от пълнометражни филми са над 11 млрд. долара. Нейни са седем от деветте филма, чиито приходи от билети ще надминат 1 млрд. долара - "Отмъстителите: Краят", "Цар Лъв", "Капитан Марвел", "Играта на играчките 4", "Аладин", "Замръзналото кралство 2" и "Междузвездни войни: Възходът на Скайуокър". Последната част на "Отмъстителите" освен това счупи рекорда на "Аватар" за най-доходоносен филм на всички времена със своите 2.8 млрд. долара.

Компанията вече бере плодовете на добра стратегия за изкупуване на франчайзи и герои, която започна преди десетилетие, пише в. "Гардиън".

През 2006 г. тя купи "Пиксар" за 7.4 млрд. долара, за да възобнови някогашната си слава в анимационните филми. През 2009 г. придоби вселената на "Марвел комикс", придобивайки правата над Железния човек и Капитан Америка и навлизайки в игралните филми за супергерои. През 2012 г. пък нейна собственост стана "Лукасфилм" на Джордж Лукас, заедно с вселената на "Междузвездни войни" и "Индиана Джоунс".

Инвеститорите критикуваха всяка от тези сделки. През 2008 г., точно преди излизането на първия филм на "Марвъл" - "Железния човек" - акциите на "Дисни" се продаваха за 15 долара, а целият бизнес струваше около 26 млрд. долара. Десет години по-късно компанията струва 10 пъти повече.

"Впечатляващата година на "Дисни" е доказателство за решенията, взимани в продължение на години, с които в крайна сметка тя събра най-големите марки в киното и създаде съдържание, привлекателно за всяка демографска група по целия свят", коментира пред "Гардиън" анализаторът Пол Дергарабедиан.

2020 г. вероятно ще е по-слаба, тъй като историите в "Марвел" и "Междузвездни войни" приключиха. Но компанията вече гледа и към стрийминга - услугата ѝ Disney+ ще се конкурира с "Нетфликс" на глобално ниво. Целта ѝ нейната платформа да бъде първото място, където зрителите ще могат да гледат филмите, слезли от киноекраните. Освен това тя смята да произвежда и съдържание специално за онлайн каналите си - например сериала "Мандалорецът", който също е част от вселената на "Междузвездни войни". Том Хидълстън пък ще се върне в образа си на Локи от "Отмъстителите" в сериал за Disney+.

Дневник