"Газпром" и украинската страна са подписали доброволно споразумение в инвестиционен арбитраж, което открива пътя към сключване на дългосрочни договори за транспорт на газ. Това съобщи днес във "Фейсбук" украинският заместник-министър на правосъдието Иван Лешчин, цитиран от ТАСС и "Интерфакс".

Украйна и "Газпром" подписват доброволно споразумение в инвестиционен арбитраж, съобщи Лешчин във "Фейсбук", публикувайки снимка на документа с подписите на представителката на "Газпром" Елена Бурмистрова и украинския министър на правосъдието Денис Малюска. По думите на Лешчин няма как да бъдат обявени подробности за сделката, тъй като тя е "конфиденциална".

Подписаното споразумение открива пътя за сключване на дългосрочни договори за транспорт на газ между "Нафтогаз" и "Газпром", допълва Лешчин. Държавната украинска агенция "Униан" съобщи днес, че четиридневни преговори за транзита на газ са завършили във Виена рано тази сутрин. Принципна договореност по темата бе достигната по-рано този месец, дни преди изтичането на действащия десетгодишен транзитен договор на 31 декември. Според досегашни съобщения на руските власти тя предвижда значително намаляване на транзитирания обем.

Украинското правителство е одобрило подписването на такова споразумение на 28 декември. Сумата, която засяга документът, е около 7 млрд. долара (свързана с искове срещу "Газпром" заради злоупотреба с господстващо положение и нарушаване на договорите за доставка и транзит с "Нафтогаз") и се очакваше той да бъде подписан вчера. Забавяне, за което съобщи на РБК източник, близък до една от преговарящите страни, попречи да се спази този срок, нужен според министъра на енергетиката Александър Новак.

Преди няколко дни Новак каза, че споразумението ще доведе до оттегляне на всички искове и запориране на активи на "Газпром" в Европа. Той добави, че руският енергиен гигант е изплатил сума от 2.9 млрд. долара, отсъдена с решение на Стокхолмския арбитраж.

Дневник