Дванайсет членове на иракски милиции са ранени при днешния щурм на комплекса на посолството на САЩ в Багдад, предаде Ройтерс, като се позова на източници от здравните органи.

По думите им те са пострадали от сълзотворния газ и зашеметяващите гранати, използвани, за да бъде разпръсната тълпата.

Протестиращи и членове на иракски милиции щурмуваха комплекса на посолството и подпалиха приемната на дипломатическата мисия, но не стигнаха до основната сграда на комплекса, разказва очевидец, цитиран от Ройтерс.

Около главния вход бяха разположени иракски специални сили, за да им попречат да влязат в самото посолство. След това към тези сили се присъединиха подкрепления от обучените и екипирани от САЩ иракски сили за борба с тероризма.

В телефонен разговор днес с държавния секретар Майк Помпейо иракските лидери са гарантирали сигурността на американския персонал и обекти в Ирак, съобщи Държавният департамент след днешния щурм на американското посолство в Багдад, предаде Ройтерс.

Помпейо разговаря с иракския премиер Адел Абдел Махди и с президента Бархам Салих поотделно от офиса си във Вашингтон.

"Държавният секретар даде да се разбере, че САЩ ще защитават и отбраняват своите граждани, които са там, за да подкрепят суверенен и независим Ирак. И Махди, и Салих увериха държавния секретар, че ще се отнесат с цялата сериозност към отговорността си да гарантират безопасността и сигурността на американския персонал и американските обекти", се казва в изявление на говорителката на държавния департамент Морган Ортегас.

По-рано иракският премиер Адел Абдел Махди призова днес хилядите привърженици на проиранските милиции, щурмували американското посолство в Багдад, да освободят подстъпите към сградата, предаде Франс прес.

Махди предупреди, че всякакви прояви на агресия срещу чужди дипломатически мисии ще бъдат пресечени от силите за сигурност и строго наказани от закона, съобщи Ройтерс. Той направи това изявление два часа след началото на щурма на протестиращите срещу американското посолство, предизвикан от въздушните удари на САЩ в Ирак и Сирия, при които бяха убити на 25 бойци на проиранската милиция Катаиб Хизбула.

Иракският премиер разпореди от днес да бъде обявен тридневен общонационален траур за жертвите на извършените в неделя американски въздушни удари, предаде ТАСС.

Дир.бг