От 1 януари вече не може да се използва думата Холандия в официалните наименования и документи на властите, висшите училища и медиите. Единственият термин за обозначаване на кралството остава Нидерландия.

Решението е от началото на октомври, когато външното министерство обясни, че целта е създаването на унифициран национален бранд, "за да представим Нидерландия като отворена, изобретателна и включваща страна".

Преди това правителството се е консултирало с частни организации, Борда по туризъм и профсъюзите и цели също стимулиране на износа, привличане на туристи с нов имидж (а не на страна на червените фенери и марихуаната) и спортни успехи. Нидерландия ще се използва на олимпиадата в Токио и на Евровизия 2020 в Ротердам.

Холандия (всъщност те са две - Северна и Южна) е името на само две от 12-те провинции на Кралство Нидерландия. Холандци са били и графовете, управлявали единната държава от X до XVI век. Между 1581 и 1806 г. страната е република, сменена за кратко от кралство, създадено от Наполеон Бонапарт и оглавено от брат му Луи Бонапарт. След поражението на френския император при Лайпциг през 1813 г. се завръща Вилем Фредерик, син на последния прогонен в Англия стадхолдер, и се самопровъзгласява за принц. На Виенския конгрес през 1815 г. Южна Нидерландия е добавена към държавата, а той става крал Вилем I. През 1830 г. обаче тази част, чувстваща се културно различна (католици за разлика от северняците протестанти), въстава и така се появява съвременна Белгия.

Дневник