Лидерът във Висшата лига "Ливърпул" започна с победа 2020 г., след като надви "Шефилд юнайтед" с 2:0 на "Анфийлд" в последния мач от 21-ия кръг. Тимът на Юрген Клоп постигна своя 11-и пореден успех в шампионата и записа поредно знаменито постижение, след като вече година е непобеден в първенството.

За последно мърсисайдци загубиха на 3 януари 2019 г., когато отстъпиха на "Манчестър сити". От тогава "Ливърпул" е изиграл 37 мача във Висшата лига, в които има 32 победи и пет равенства.

В срещата с "Шефилд" по веднъж се разписаха звездите в атака Мохамед Салах и Садио Мане. Египтянинът откри в четвъртата минута, докато сенегалският му съотборник вкара в 64-ата.

Успехът възстанови аванса на "Ливърпул" на върха от 13 точки пред втория "Лестър" и 14 пред "Сити". Мърсисайдци са и с мач по-малко от преките си съперници. Новакът "Шефилд" е осми след 21 кръга, като има 29 точки.

Въпреки сгъстения цикъл по празниците Юрген Клоп започна с всичко най-добро, без да даде почивка на основните си играчи. Това помогна на червените да започнат много силно срещата и още в 4-ата минута вече бяха напред в резултата.

След дълго подаване на Върджил ван Дайк Андрю Робъртсън се освободи отляво и веднага центрира в наказателното поле, където Мохамед Салах вкара с левия крак.

Египтянинът се разписа срещу 22-и съперник от всички 25 тима, срещу които е играл във Висшата лига.

В 12-ата минута Салах имаше още един отличен шанс, но вратарят на "остриетата" Дийн Хендерсън го спря с ефектно спасяване.

До края на първата част "Ливърпул" продължи да доминира и владееше топката в над 70% от времето, но свали и темпото. Домакините действаха спокойно, докато "Шефилд" изкачваше шансовете си, които бяха малко. За 45 минути гостите успяха да отправят само един точен удар.

След почивката ситуацията на терена не се промени коренно, като по-чистите положения отново бяха за "Ливърпул". Роберто Фирмино пропусна добро положение в 57-ата минута, когато топката мина покрай гредата.

В 64-ата минута домакините стигнаха до втори гол, който реши и изхода от двубоя. Секунди, след като "Шефилд" беше близо до вратата на "Ливърпул" се стигна до контраатака за мърсисайдци. Салах изведе Мане срещу вратаря, който спаси първия му удар, но сенегалецът беше точен при добавката и удвои.

За Мане това беше 99-и гол в английския футбол с екипите на "Ливърпул" и "Саутхемптън".

В заключителните минути "Шефилд" имаше само една възможност, едва в 87-ата минута. Резервата Оливър Макбърни обаче не успя да се разпише от пет метра, въпреки хубаво подаване на негов съотборник.

Дневник