Десетки хиляди иранци изразиха гнева си след убийството на смятания за герой в Техеран командир от Революционната гвардия Касем Солеймани и проирански бойци от Ирак при американски въздушен удар, а ислямската република нарече случилото се "акт на международен тероризъм". Часове по-късно, след неспирни заплахи за жестоко отмъщение, бе назначен и наследникът на човека, смятан за архитект на иранската политика в Близкия изток.

Неназовани представители на властите в САЩ казаха за Си Ен Ен, Ен Би Си и други телевизии, че още поне 3000 войници ще бъдат изпратени в Близкия изток като предпазна мярка. Такава възможност бе заложена още след обсадата на посолството в Багдад тази седмица. Тогава министърът на отбраната Марк Еспър заяви, че незабавно в Персийския залив (по друга, неофициална информация - в Кувейт) ще бъдат разположени още 750 души от 82-ра въздушно-десантна бригада, а други 3000 ще бъдат "в готовност". Обсадата бе в отговор на атака срещу лагер на шиитската милиция "Катаиб Хизбула", оглавянана от убития при удара Абу Махди ал Мухандис. Тогавашният удар бе причинен на свой ред от убийството на американски наемник от ракета на милиции.

Междувременно американски граждани напускат Ирак, а Турция издаде предупреждение да се избягва пътуване до югоизточния ѝ съсед.

Безпокойството от възможен ответ на Иран достига дори Ню Йорк, чиито власти обявиха повишена тревога. Пред журналисти кметът Бил де Блазио обясни, че макар градът винаги да е нащрек за възможни терористични атаки (особено от 11 септември насам), характерът на евентуалната заплаха се е променил значително - все пак Иран разполага с несравнимо по-сериозни ресурси от организации като "Ал Кайда" и "Ислямска държава". "Разликата е като между дветове. Трябва да приемем, че това действие ни привежда във фактическо състояние на война".

"Погребахме мнозина... като Тръмп"

Часове след удара Иран избра приемник на Солеймани. Досегашният му заместник, бригаден генерал Есмаил Каани, поема поста. Програмата на "Ал Кудс" няма да се промени с този ход, заяви аятолах Али Хаменей в изявление за "Ройтерс". В съобщение на сайта си Хаменей описва Каани като един от най-удостояваните с отличия командири по време на войната с Ирак.

Каани заместваше Солеймани, откакто последният стана командир през втората половина на миналото десетилетие. Американски медии отбелязаха, че през 2017 г. той е казал, че заплахите срещу Иран "ще навредят на Америка". "Погребахме мнозина... като Тръмп и знаем как да се сражаваме с Америка."

"Не сме войнолюбива страна. Но ще съжалявате за каквото и да било военно действие срещу Иран," казва още той. "Нюзуик" цитира радио "Фарда" - иранския канал на "Свободна Европа" - според който Каани е известен с яростната си критика срещу Израел и със сериозното си влияние в Сирия. Той отправи и преди малко заплаха: "Бъдете търпеливи... скоро ще видите телата на американците из целия Близък изток."

По-малко от ден след удара представители на американските институции дават разнопосочни сведения за инцидента. В "Туитър" президентът Доналд Тръмп заяви, че Солеймани е "убил или нарил тежко хиляди американци за дълъг период от време" и заговорничел за още убийства, но не даде подробности. В интервюта за Си Ен Ен и "Фокс нюз" държавният секретар Майк Помпео заяви, че целта на удара е била да се предотврати "предстояща атака", застрашаваща американците в Близкия изток. Той отказа да даде повече информация, но каза, че оценката е била "базирана на разузнавателна дейност".

Американският сенатор Марко Рубио обаче обяви, че Солеймани е планирал преврат в Ирак по инструкции на върховния водач и скорошни атаки срещу американски граждани, съюзници и интереси.

Иран също продължи с коментарите за жесток ответ, а Върховният съвет за национална сигурност на страната предупреди, че Вашингтон ще понесе отговорност за "най-големия си стратегически гаф в Западна Азия", от чиито последствия трудно ще избяга. Комуникацията със САЩ, изглежда, тече по два канала. Освен публичните изказвания тече и дипломатическа активност - за ден Иран два пъти предаде на посланика на Швейцария съобщения за американската администрация. Швейцария представлява интересите на САЩ в Иран.

В Иран хиляди демонстрираха в памет на Солеймани, а някои отидоха до резиденцията на върховния водач Али Хаменей, за да поднесат съболезнованията си. Според кореспондент на "Франс прес" мнозина са скандирали "Смърт на Америка" с плакати, изобразяващи Хаменей или Солеймани.

В самия Ирак мненията са разнопосочни. Помпео даде по-рано днес пример с иракчани, танцуващи на улицата от радост, но не всички смятат Солеймани и убитият заедно с него ръководител на една от активните паравоенни групи Абу Махди ал Мухандис за врагове въпреки подкрепата им за използване на оръжия срещу протестиращите в последно време. Някои ги смятат за герои, други критикуват Вашингтон за това, че убийството е станало на иракска земя и това може да въвлече страната във война.

Сред държавите в региона, където смъртта на Солеймани има силен отзвук, е и Израел, съпротивата срещу който е част от идеологията на Ислямската република и на поделението на Солеймани "Ал Кудс". Страната обяви, че привежда армията си в готовност, ако иранската реакция се насочи именно към Израел.

Дневник