На среща с турския президент Реджеп Ердоган и руския държавен глава Владимир Путин е поканен на 8 януари премиерът Бойко Борисов. Разговорът ще е в Истанбул и ще е на тема газовите доставки за България през газопровода "Турски поток" и строежа на трасето на българския участък от него, наречен "Балкански поток", информира вестник "24 часа". Българският министър-председател е поканен за откриването на "Турски поток" от президента Ердоган.

Има такава покана, но тя все още не е потвърдена от българска страна, казаха за "Дневник" от пресцентъра на Министерския съвет.

В края на миналата година американският президент Доналд Тръмп разписа закона за военния бюджет на САЩ за 2020 г., с който се налагат санкции на компании, замесени в осъществяването на руските проекти за газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Това породи опасения, че България също може да бъде засегната, защото "Балкански поток" реално е втора тръба на турския газопровод, по която ще влизат в България над 19 млрд. куб. м природен газ на година. Над 12 млрд. куб. м газ обаче ще излизат директно от България към Сърбия. Останалото количество ще остава в страната както за вътрешно потребление, така и за захранване на планирания от българското правителство газов хъб "Балкан", от който да се доставя гориво в Централна и Източна Европа.

"Така газовият хъб "Балкан" и връзките към него се наричат "Балкански поток" и много ви моля да го наричате така. Който иска, сега, да го нарича по друг начин, но ние това сме го узаконили в Брюксел, това сме се разбрали с Европейската комисия, затова ни бяха дадени пари от Брюксел за газовия хъб "Балкан", уведомил съм и турския президент, и руския президент, че ние държим на територията да се нарича "Балкански поток", каза премиерът Бойко Борисов вчера, когато инспектира строежа на "Балкански поток" от борда на хеликоптер.

"На 215 км са разкарани тръбите. "Балкански поток" се строи на пълна мощност, няма нова година, няма събота, няма неделя. Ще ги пратя на президента Путин тези кадри да знае какво се прави в България", каза още Борисов.
Преди месец руският президент обяви, че България умишлено бави изграждането на газопровода "Турски поток" на своя територия.

Вчера Борисов съобщи още, че на 8 януари в България ще е заместник държавния секретар на САЩ Дейвид Хил и с него ще се продължи работата по подписаното при посещението му в Белия дом споразумение между България и САЩ, което включва и темата "енергетика". Борисов припомни, че в документа пише, че България е газов разпределителен център на Балканите.

Дневник