Лидерът на Австрийската народна партия Себастиан Курц призова вчера Европейският съюз да възприеме ясна линия срещу президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган, предаде "Франс прес".

В интервю за австрийския всекидневник "Курир" Курц изтъква, че турският лидер "се опитва да използва човешки същества като оръжия" в решаването на кризата с мигрантите. "Европейският съюз не бива да позволява това", заяви австрийският политик и призова за твърда линия на ЕС срещу Ердоган, защото турският президент "не разбира друг език".

Реджеп Тайип Ердоган неведнъж отправи заплахи към ЕС, че ще пусне към Европа милионите бежанци (по-голямата част от които сирийци), които се намират в Турция.

В интервю за германското издание "Билд" Курц изрази негативното си отношение към хуманитарните мисии за спасяване на мигранти в Средиземно море. В крайна сметка действията на спасителните мисии доведоха до повече смъртни случаи, защото те насърчават хората да поемат по опасния път през Средиземно море, заяви Себастиан Курц.

"Всички, които си мислят, че правят добро, трябва да признаят, че има доказателства за увеличаване на броя на загиналите" мигранти заради спасителните операции, подчерта Курц.

В интервю за австрийския всекидневник "Пресе" Курц заяви също така, че е против идеята за преразпределяне на кандидатите за убежище от едни страни-членки на ЕС в други.

БТА/Дневник