Главният прокурор Иван Гешев разпореди днес на министъра на вътрешните работи и на председателя на Държавна агенция "Национална сигурност" извършване на съвместни проверки за спазване на Закона за управление на отпадъците и на Закона за опазване на околната среда от притежателите на отпадъци на територията на страната, съобщи пресцентърът на прокуратурата.

След нея ще се прецени дали е нужна намесата на прокуратурата. "В хода на проверката следва да бъдат установени всички "притежатели на отпадъци" по смисъла на алинея 1, т. 29 от Закона за управление на отпадъците (ЗУО) в България, се казва в съобщението.

Уточнява се, че при проверките ще се изискват разрешение, комплексно разрешително или регистрационен документ по чл. 35 от ЗУО за съответната дейност и площадка и др. Полицаите ще изискат и информация за извършвани проверки от контролните органи – съответните РИОСВ и кметове на общини, и предприети мерки в случай на установени нарушения.

При установяване на данни за извършено престъпление от общ характер незабавно да се уведоми и съответната компетентна прокуратура, е наредил още Иван Гешев.

Реакцията на главния прокурор идва след откриването на нарушения в съхранението и преработката на отпадъци от Италия в Плевен и Враца. За двата случая се проверява и дали боклуците не са свързани с италианската мафия.

В началото на декември карабинерите в Милано задържаха незаконен товар от 815 тона боклук, предназначен за България. Открити бяха 582 бали отпадъци, натоварени в 17 вагона, а търговската им стойност на пазара се изчисляваше на 130 хил. евро. Седмица по-късно последваха и арести на стотици членове и свързани с ндрангета.

България също е участвала в една от най-големите операции срещу ндрангета, когато бяха задържани 334 души, включително полицейски началник, адвокати, предприемачи, счетоводители, държавни служители.

Дневник