Административният съд - София-град, отложи делото на Мая Манолова за касиране на местните избори в София заради твърдени от нея фалшификации на вота. Манолова внася 14 тома доказателства за нарушения и настоява за повторно броене на бюлетините в столицата.

Тя твърди, че има поне 7000 недействителни бюлетини, 7000 дописани граждани в списъците и 7000 души купен ромски вот, сборът от които е повече от разликата между двамата кандидати за кмет на София. Освен това според нея 408 протокола на изборите в София са коригирани повече от веднъж.

"Общинската избирателна комисия не се беше запознала със становището на вещите лица. Бяха поискани и още доказателства, което наложи отлагане на делото. Съдът отново отложи произнасянето си за това дали следва да бъдат отворени чувалите с бюлетини", обясни Манолова, цитирана от БНР.

По думите й ще бъде направено повторно броене поне в част от изборните секции. Според нея заключението на вещите лица е потвърдило нейно твърдение - "неправомерно в избирателните списъци са вписани в част втора над 3000 избиратели, които са гласували на тези избори".

"Истинският резултат може да бъде установен само и единствено ако има повторно броене и отваряне на чувалите", убедена е Манолова. Според нея от данните на "Информационно обслужване" се вижда, че 408 протокола са коригирани повече от веднъж.

По думите на Манолова корекциите на протоколите не са нанесени по установения от Изборния кодекс ред, тъй като не са присъствали всички членове на секционната избирателна комисия и поправките не са направени след броенето на бюлетините.

"Причината за 7000 невалидни бюлетини е това, че Общинската избирателна комисия е била информирана за нарушенията на Централната избирателна комисия от 3 ноември за това как трябва да се отчитат недействителните бюлетини, но СИК не е била информирана своевременно", подчерта тя.

На изборите за столичен кмет Йорданка Фандъкова, кандидат на местната коалиция ГЕРБ - СДС, изпревари с около 20 хил. гласа независимия кандидат Мая Манолова, издигната от инициативен комитет и подкрепена от различни партии, сред които БСП и ДБГ ("Движение България на гражданите"). Веднага след балотажа тя обяви, че е имало нарушения, и заведе дело.

Процесът започна на 21 ноември. Според жалбата на Мая Манолова на втория тур са допуснати поредица от нарушения в мащаб, който може да обърне разликата.

Дневник