Премиерът Бойко Борисов обяви, че България ще се съобрази с искането на Ирак всички чужди войски да напуснат страната. Позицията бе съобщена тази сутрин при откриване на стратегическия диалог между България и САЩ. За срещата в София трябваше да пристигне помощник държавният секретар на САЩ Дейвид Хейл, но според посланик Херо Мустафа той е останал във Вашингтон, за да се занимае със ситуацията в Ирак.

"Само мирът може да реши проблемите в Близкия изток. Ние ще се съобразим с решението на иракския парламент, но нека да не забравяме, че войските на НАТО, коита са там, са по тяхно искане и те стабилизират така крехкото положение след войната", каза Борисов пред делегацията от САЩ и медиите.

Преди дни иракският парламент прие резолюция, с която поиска от правителството да сложи край на присъствието на чуждестранни войски в Ирак и да гарантира, че те няма да ползват сушата, въздушното и водното пространство на страната по каквато и да било причина. Решението следва въздушния удар край летището на Багдад, при който бяха убити иранският командир Касем Солеймани и иракски бойци, чиято организация е част от иракските институции.

В понеделник военният министър Красимир Каракачанов каза, че страната ни може да не изпрати нови войници в Ирак при предстоящата ротация след две седмици. В момента България има двама офицери там.

Дневник