Делото за подкуп срещу бившия кмет на "Младост" Десислава Иванчева, тогавашната й заместничка на поста Биляна Петрова и посредника Петко Дюлгеров за подкуп е пред финал на втора инстанция в апелативния спецсъд.

На днешното съдебно заседание след продължило няколко часа обсъждане и въпроси бе приета спорна почеркова експертиза, според която в тефтерчето на Десислава Иванчева са вписвани суми, а почеркът според вещите лица със сигурност е на Петко Дюлгеров. Екпертизата бе оспорена от защитата по много причини.

Тефтерчето е част от доказателствата по делото и на първа инстанция бе изследвано в експертиза. Тогава вещите лица подчертаха, че някои от записките в него не са написани нито от Иванчева, нито от Петрова. Те не можаха да кажат още кой е писал в него. Според прокуратурата в него Иванчева е смятала застроената площ и съответно – подкупа, който е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин.

Въпросът бе спорен още на първа инстанция, а днес пред съда Десислава Иванчева обясни, че тефтерчето изобщо е компрометирано като доказателство, тъй като по време на разследването до него са имали достъп всички следователи.

Адвокатите на тримата подсъдими оспориха заключението, изслушано днес. Те са на мнение, че вещите лица не са компетентни да изготвят такава експертиза – единият е регистриран като юрист, другият е вписан като криминалист, а третият бил с технически познания по фотография. По време на изслушването им пред съда се разбра, че са използвали за сравнение стари документи от 2007 и 2008 г. от архива в "Младост" и Столична община.

Тези документи не са част по делото, а според защитата изобщо не е сигурно дали те са били попълвани от Петко Дюлгеров или от друго служебно лице, макар че били подписани от него. Цифрите в тефтерчето на Иванчева са записани през 2018 г. Имаше възражения и по конкретни цифри, а според адвокатите и с просто око се вижда разликата между цифрите в тефтерчето, образеца от Дюлгеров и документите от двете общини.

Въпреки възраженията на адвокатите съдът прие заключението на експертите, а на следващото заседание се очаква тримата подсъдими да дадат обяснения, след което да започнат финалните пледоарии.

Тримата подсъдими бяха признати за виновни на първа инстанция и получиха съответно 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. лишаване от свобода за Петрова и 12 г. затвор за Дюлгеров за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Дневник