Хлябът предстои да поскъпне, и то не само заради предстоящото въвеждане на тол-таксите. Това обяви пред БНР Мариана Кукушева, председател на Националния браншов съюз на хлебарите и сладкарите, след като вчера автобусните и товарните превозвачи обявиха протест за 13 януари.

"Ние не участваме в никакви стачни действия, защото оставяне на населението без хляб в пряк превод значи обявяване на военно положение. При нас нещата не са толкова пряко свързани с възможността да се включим в активни действия, изразяващи недоволство, но категорично трябва да кажем, че ситуацията е напрегната. Очакванията за отразяване на тол-таксите върху цените на насъщния са много тревожни", каза тя-

На въпрос как точно ще се отрази въвеждането на тол-таксите върху крайната цена на хляба Кукушева каза, че не е възможно да се прецени, но посочи, че предварителните оценки на Световната банка за оскъпяване на хляба с 2 ст. не били реални. Тя отбеляза, че не може външни за бранша хора да направят тази оценка. Причина за това са множеството фактори, които влияят върху цената на продукта.

"Нямаме ясна представа какво ще струва това за нашия бранш, тъй като всеки хлебопроизводител има собствен периметър, в който доставя своята суровина и превозва допълнителната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка. Световната банка някак много наизуст беше определила някакви 2 стотинки на бройка хляб, като се базираше на цени на основни суровини отпреди 3-4 години. Неактуалността на тези изчисления ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развитие", обясни Кукушева.

Сред другите фактори за поскъпването на хляба Мариана Кукушева посочи ръста в минималната работна заплата и като цяло поскъпването на труда, повишението на цената на тока за бизнеса, поскъпването на природния газ, както и очакваната от нея слаба реколта заради сушата и липсата на сняг.

Тя допусна, че първоначално може някои производители да поемат за своя сметка разхода за тол-таксите, а други да влязат в сивия сектор заради изключително конкурентния пазар, на който работят.

В момента сме доста притеснени, защото работим основно с българска пшеница, но сушата подлага на риск правилното развитие на зърнените култури. Липсата на сняг не позволява да създадат силни корени, немалко площи ще бъдат разорани напролет, когато се установи какви са щетите, коментира Кукушева.

Тя обяви и че някои търговци вече оскъпиха цената на хляба без съгласието на доставчика.

Дневник