Специализираната прокуратура, антикорупционната комисия, ДАНС и МВР провеждат съвместна акция в Перник заради водната криза в града. На място е и главният прокурор Иван Гешев, който пред журналисти заяви, че се води досъдебно производство и по него ще има повече подробности утре.

Той уточни, че днес и утре ще бъдат разпитани поне 30 души. Извършват се и претърсвания. Проверявал се и ремонтът на язовирната стена на "Студена". Именно това е водоемът, от който Перник черпи питейна вода и който в момента е почти празен. Гешев добави, че към момента не са открити нарушения по ремонтните дейности.

В дните около Коледа в социалните мрежи се споделяше активно клип с изявление на бившия регионален министър Лиляна Павлова от 2016 г., в който тя обяснява, че с отпуснати от Световната банка 32 млн. лв. стената на "Студена" ще се ремонтира по най-съвременен способ, като част от средствата ще са и за подмяна на водопровода и ремонт на пречиствателната станция. В края на миналата година зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков уточни, че проектът за ремонт на язовирната стена е много добър и все още не е напълно приключил. Той обаче допълни, че целта му не е да гарантира вода, а безопасното функциониране на съоръженията.

Гешев каза още, че е видно, че не са предприети необходимите действия за преодоляване на "тази трагедия". Той допълни, че е разговарял с кмета на Перник Станислав Владимиров и останал с много добри впечатления от него, тъй като правил всичко възможно да реши колкото се може по-бързо проблема.

"Видях как са нещата в сградата на прокуратурата в града и мога да каже, че положението е трагично. Тук живеят и хора, хора с малки деца. Ние не можем да решим този проблем, не можем да пуснем водата. Ние се занимаваме с вероятната отговорност на някой за проблема", каза Гешев пред журналисти.

Гешев каза още, че в момента има акция и в екоминистерството, която е свързана с вноса на боклуци от Италия.

Дневник