Министърът на околната среда е задържан за 24 часа, съобщи БНТ като се позова на говорителя на прокуратурата Сийка Милева, но не уточни какви са причините за задържането.

Това стана след акция на спецпрокуратурата в Министерството на околната среда, където са извършени "претърсвания и изземвания", според съобщение на прокуратурата. Разследващите събират доказателства за извършени престъпления от длъжностни лица, довели до проблемите с водоснабдяването в Перник, е посочено в съобщението. По-рано през деня обаче беше съобщено, че се разследва и вносът на отпадъци от Италия.

По-късно през деня министърът беше отведен с бус на Специализираната прокуратура за разпит и каза, че оказва съдействие. Според БНТ са разпитани са бившият кмет на Перник Вяра Церовска, бившия областен управител Ирина Соколова и бившият управител на ВиК дружеството в града Иван Витанов.

Преди да стане известно, че Димов е отведен за разпит, премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти, че евентуалната оставка на министъра е коалиционен въпрос.

Нено Димов е министър на околната среда и водите от началото на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов, където по думите му попада като експерт, а не като политик. По-късно е обявено, че е предложен за министър от ВМРО и се смята, че е от квотата на по-малкия коалиционен партньор "Обединените патриоти". Дотогава Димов председател на Института за дясна политика и е известен с твърдението си, че глобалното затопляне е манипулация. Той обаче има опит в министерството и политиката - в правителството на Иван Костов е бил зам.-министър в екоминистерството, а след това - депутат от ДСБ.

В мандата на Нено Димов като министър има няколко скандала, но той запазва поста си. Сред тях са опитът за промяна без необходимата екооценка на плана за управление на националния парк '"Пирин" , искът на Европейската комисия срещу България заради мръсния въздух, опитите за промени в правилата в "Натура 2000" и водната криза в Перник. В четвъртък прокуратурата започна проверка на екоминистерството заради вноса на боклук от Италия.

Дневник