В кабинета на министър-председателя Бойко Борисов бе депозирана оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов. Премиерът Борисов прие оставката на министър Димов, съобщиха от Министерския съвет.

Министърът бе задържан за 24 часа вчера след обиски в министерството заради водната криза в Перник и вноса на отпадъци от Италия.

По-рано днес след среща с премиера Бойко Борисов вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов обяви: "Ще ви кажа, ще прочетете (дали ще има оставка) след това показно убийство".

В 15 ч днес в Съдебната палата ще бъде даден брифинг с подробности за разследването.

Нено Димов е министър на околната среда и водите от началото на мандата на третия кабинет на Бойко Борисов, където по думите му попада като експерт, а не като политик. По-късно е обявено, че е предложен за министър от ВМРО, и се смята, че е от квотата на по-малкия коалиционен партньор "Обединените патриоти". Дотогава Димов е председател на Института за дясна политика и е известен с твърдението си, че глобалното затопляне е манипулация. Той обаче има опит в министерството и политиката - в правителството на Иван Костов е бил зам.-министър в екоминистерството, а след това - депутат от ДСБ.


В мандата на Нено Димов като министър има няколко скандала, но той запазва поста. Сред тях са опитът за промяна без необходимата екооценка на плана за управление на националния парк "Пирин" , искът на Европейската комисия срещу България заради мръсния въздух, опитите за промени в правилата в "Натура 2000" и водната криза в Перник (всичко четете тук). В четвъртък прокуратурата започна проверка на екоминистерството заради вноса на боклук от Италия.

Дневник