В момента се прави проверка на всички ВиК дружества в страната както и на депата за съхранение на отпадъци. Това се разбра по време на давания този следобед брифинг на прокуратурата след като бе обявено, че министърът на околната среда Нено Димов е подал оставка, а прокуратурата обяви, че му е повдигнато обвинение за умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обяви, че се прави "пътна карта на боклука" в България - обхождат се и се описват всички депа за съхранение на отпадъци и се посочва, какъв е статутът на съхранявания там боклук. Ако при тази проверка се открият данни за престъпление, ще се докладва на съответния окръжен прокурор и съответно на главния прокурор, от когото е разпоредена проверката, обясни Иванов.

Той посочи, че без да има връзка между двете, паралелно тече проверка във всички ВиК дружества. Това обяви още вчера вътрешният министър Младен Маринов. Той посочи, че целта на проверката е да се идентифицират потенциални проблеми, за да се вземат мерки навреме за решаването им и да не се стигне до ситуацията като тази в Перник.

Дневник