Румънският премиер Лудовик Орбан заяви, че ще опита да предизвика предсрочни парламентарни избори до средата на годината, за да възстанови доверието след години на политическа нестабилност, предаде "Ройтерс".

По график Румъния трябва да проведе местни и парламентарни избори съответно през юни и в края на 2020 г. Не са предвидени никакви други избори до 2024 г.

Правителството на малцинството на Орбан дойде на власт в началото на ноември, след като предишният кабинет на социалдемократите падна с вот на недоверие след три години на власт. Неговата Либерална партия в момента води в социологическите проучвания.

Експанзионистичните фискални политики и политики за заплатите на социалдемократите увеличиха бюджетния дефицит на Румъния, а промените в законодателството за правосъдната система, смятани от Брюксел за заплаха за върховенството на закона, подкопаха интереса на инвеститорите.

Социалдемократите остават най-голямата партия в страната с най-много места в парламента.

Предсрочни избори може да се задействат само ако парламентът отхвърли две поредни предложения за премиери в рамките на 60 дена. Според анализатори това би било изключително трудно на фона на фрагментираните и поляризирани парламентарни групи.

"Нека бъда ясен, господин Клаус и аз решихме, че предсрочните избори са най-доброто за Румъния", заяви Орбан пред репортери след среща с президента.

По думите му европейските и президентските избори миналата година са показали, че румънците вече не искат социалдемократите на власт.

"Парламентът в момента е доминиран от социалдемократите, които действат като спирачка на правителството, и е необходимо гражданите да изберат свои представители, които да са огледално отражение техните желания", допълни Орбан, отказвайки да коментира как ще предизвика предсрочни избори.

 Дневник