Рейтингът на австралийския премиер Скот Морисън падна рязко на фона на безпрецедентните горски пожари в страната, предаде "Ройтерс".

Морисън е обвиняван, че е реагирал твърде бавно на кризата и дори замина на семейна ваканция на Хавайските острови. В телевизионно интервю вчера той призна, че е допуснал някои грешки.

Според проучване на общественото мнение, проведено от института Нюзпол за в. "Острейлиън", рейтингът на Морисън се е понижил от 45 на 37 процента - най-ниското му равнище, откакто той стана лидер на Австралийската либерална партия през август 2018 г. Одобрението за лидера на основната опозиционна сила, лейбъристите, Антъни Албанезе е нараснало с 6 процента от 40 на 46 процента.

При това Австралийската лейбъристка партия вече е на първо място по подкрепа с 51 процента срещу 49 процента за управляващата Либерално-национална коалиция. В началото на миналия месец коалицията водеше с 52 срещу 48 процента.

Анкетата е била проведена, след като Морисън обяви отпускането на 2 млрд. австралийски долара (1.4 млрд. долара) за възстановяване и мобилизира 3000 резервисти от армията да помогнат на пожарникарите. Горските пожари в Австралия, които бушуват от месеци, причиниха смъртта на 28 души и унищожиха 2000 къщи. Пламъците изпепелиха 11.2 хектара площ - близо половината от територията на Обединеното кралство, отбелязва "Ройтерс".

В продължение на седмици пожарите бяха подпомагани от горещото и сухо време с вятър. Температурите редовно надхвърлиха 40 градуса по Целзий. Метеорологичните условия обаче станаха по-благоприятни през уикенда, като през следващите няколко дни прогнозите са за валежи в Нов Южен Уелс - най-тежко пострадалия австралийски щат. /БТА

Дневник