Правителството на Великобритания забрани използването на кредитни карти при залагания, съобщи "Ройтерс". Мярката, която предстои да влезе в сила от 14 април, цели да ограничи пристрастяването на хората към хазарта.

Хората, които участват в залагания във Великобритания, са 24 милиона. Забраната важи за онлайн и офлайн залозите.

Според Комисията по хазарта във Великобритания около 800 хиляди жители използват кредитните си карти, за да залагат. Една четвърт от тях имат проблеми с хазарта, като са пристрастени и се опитват да си върнат загубите.

"Няма да се колебаем да предприемем каквито и да е допълнителни действия, необходими за защита на хората от вредите на хазарта", каза ресорният министър Хелън Уотли.

Хазартът е огромна индустрия във Великобритания. В тази сфера работят над 100 хиляди души, а общият оборот след изплащане на печалбите е 14.4 милиарда паунда.

Забраната за използване на кредитни карти е поредният ход на правителството да се справи с проблема със зависимостта от хазарт. В последните години бяха въведени строги правила, сред които са таван на максималния залог, по-строги за възрастта и увеличение на подкрепата към хора, пристрастени към залаганията.

Дневник