Партиите в парламента ще сформират работна група, която в следващите три месеца ще търси консенсус за промени в Изборния кодекс. Инициатор е председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, според която промените трябва да отговорят на очакванията на гражданите за максимално прозрачен изборен процес и коректно отчитане на гласовете на избирателите.

Формирането на групата става два месеца, след като БСП се опита да инициира временна комисия за промени в изборните правила. В следващите дни се очаква среща на партиите при президента Румен Радев по темата, след като той критикува изборния процес на местния вот.

Според Дариткова промените в Изборния кодекс трябва да доведат до максимално легитимни резултати на изборите, за да се повиши доверието в политическата система. В края на м.г. депутати от ГЕРБ коментираха, че са нужни окончателни решения на въпроси, свързани с машинното и електронното гласуване (още четете тук).

Съпредседателят на парламентарната група на "Обединените патриоти" Искрен Веселинов обяви, че промените трябва да разсеят поне част от съмненията за фалшификации на изборите, т.е. трябва да има консенсус за мерки за правилно броене на бюлетините и срещу купуването на гласове. Той каза още, че неговата формация ще внесе промени, според които гласуването наистина да бъде задължително.

От ДПС се обявиха за отговорно политическо поведение при вземането на решения. Според Халил Летифов в Изборния кодекс има текстове, които противоречат на Конституцията и някои европейски препоръки. От години партията настоява в предизборните кампании да може да се агитира на майчин език, т.е. и на турски, за което сега представителите й биват санкционирани парично.

От "Воля" казаха, че ще участват в групата с две виждания - че без право на глас трябва да останат неграмотните и некоректните платци към държавата и че трябва да има видеонаблюдение при преброяването на бюлетините.

В брифинга не участваха представители на БСП, но те ще се включат в работата по промените. От "Позитано" 20 настояват за мерки срещу купения и контролиран вот, въвеждане на машинно гласуване и др.

Дневник