Британският премиер Борис Джонсън призна, че има малък шанс Великобритания да не завърши търговската сделка с Европейския съюз преди декември 2020 г., срока, който самият Джонсън наложи, предаде "Файненшъл таймс".

По време на предизборната кампания през декември той заяви, че шансът да няма сделка е "абсолютно нулев", но в първото си голямо интервю за годината изглежда призна за пръв път, че има някои съмнения.

Коментарът му вероятно ще предизвика тревога сред бизнес общността, която се опасява, че ако няма сделка, през януари 2021 г. Великобритания ще трябва да започне да търгува с ЕС по условията на Световната търговска организация, с мита, бюрокрация и забавяния по пристанищата.

В интервю за Би Би Си премиерът заяви, че е "много, много, много вероятно" да бъде сключена сделка, но призна, че "винаги трябва да се предвидят средства за пълен провал от здрав разум".

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вече предупреди, че е много малко вероятно да може да се сключи всеобхватно споразумение, включващо всички аспекти на бъдещите отношения, с Великобритания за едва 11 месеца след Брекзит на 31 януари и двете страни трябва да приоритизират.

Във вторник тя каза, че достъпът на Великобритания до пазара ще зависи от желанието ѝ да спазва правилата на ЕС.

Дневник