Съединените щати са "арогантна сила", а президентът им Доналд Тръмп е "клоун", който само се преструва, че подкрепя иранския народ. "Божията помощ" обаче е позволила на Иран да я зашлеви и навреди на имиджа ѝ, а Революционната гвардия, свалила пътнически самолет миналата седмица, само е защитавала интересите на страната, каза върховният водач на ислямската република аятолах Али Хаменей.

Думите му са от традиционната проповед след петъчната молитва в Техеран, която обаче обикновено водят други духовници. Самият Хаменей рядко прави това - за последно изнесе петъчна проповед през февруари 2012 г., малко след Арабската пролет, когато нарече Израел "раков тумор" и обеща Иран да подкрепи всеки, който се бори срещу еврейската държава. Направи го и през 2009 г., по време на опозиционните протести в ислямската република.

През трийсетте си години на власт Хаменей прави подобни жестове само във времена на криза. Сега обстоятелствата са необичайни - преди точно две седмици Съединените щати убиха втория най-влиятелен иранец Касем Солеймани, отговарящ за външните операции на ислямската република. Последва изостряне на напрежението между Вашингтон и Техеран, а Революционната гвардия изстреля ракети по бази в Ирак с американско присъствие, но порази и украински пътнически самолет със 176 души на борда и отприщи недоволство в страната. В "Туитър" Тръмп изпрати няколко послания - на фарси и английски - в знак на солидарност с протестиращите.

"Хуманитарна организация"

"Тези две седмици бяха изключителни и съдбовни. Горчиви и сладки събития. Научихме уроци, иранците преминаха през много неща," каза Хаменей в обръщението, предавано от Press TV и замислено да обедини иранците.

Мястото за молитвата бе изпълнено с "политически послания" - "американски знамена бяха поставени на пода на входовете, за да могат поклонниците да стъпват по тях", а "войници в униформи раздаваха плакати на генерал Солеймани и червени ленти с надпис "Бог е велик" на арабски," пише "Ню Йорк таймс".

При последната си проповед Хаменей предупреди САЩ да не предприемат удари срещу Иран заради ядрената му програма, защото те ще пострадат десет пъти по-сериозно. Той заяви и че иранските удари срещу американски обекти са навредили на имиджа на САЩ като суперсила и дори само фактът, че Техеран може да нанесе такъв удар, е признак за Божията намеса. Часове преди проповедта му Съединените щати обявиха, че при иранските удари миналата сряда всъщност са ранени 11 американски войници.

Аятолах Хаменей заяви, че убивайки иранския генерал и "мъченик" Касем Солеймани, САЩ са убили най-ефективния командир в борбата срещу терористичната организация "Ислямска държава". За самата революционна гвардия, чието поделение "Ал Кудс" доскоро оглавяваше Солеймани (и която свали самолета), той каза, че на нея трябва да се гледа като на "хуманитарна организация".

Дневник