Южнокорейският "Паразит" спечели голямото отличие на наградите на Гилдията на филмовите актьори в неделя вечерта. С това той затвърди позициите си като основен претендент в борбата за оскарите. "Паразит" е и първият чуждестранен филм, който получава отличието в 26-годишната история на наградите, предаде "Ройтерс".

Южнокорейското заглавие на режисьора Понг Джун Хо стана първенец в категорията за най-добър актьорски състав. Това беше и голяма изненада, тъй като сред останалите претенденти бяха "Ирландецът" на Мартин Скорсезе, в който участват Робърт де Ниро, Ал Пачино и Джо Пеши, както и "Имало едно време в Холивуд" на Куентин Тарантино с Леонардо ди Каприо, Брад Пит и Марго Роби.

"Паразит" има 9 номинации за наградите "Оскар", между които за най-добър филм и за най-добър чуждестранен филм. Наградите на Гилдията на филмовите актьори са фокусирани изцяло върху актьорските изпълнения. На тях се гледа като на ключов индикатор за наградите "Оскар", защото Гилдията на филмовите актьори е най-голямата група с право на глас в академията, която определя кои ще са победителите.

Хоакин Финикс получи поредната награда за главна мъжка роля за превъплъщението си в образа на Жокера в едноименната лента на режисьора Тод Филипс. "Стъпил съм на раменете на любимия си актьор - Хийт Леджър", каза той, визирайки изпълнението на починалия на едва 28 години актьор, който взе "Оскар" посмъртно именно за изпълнението си в ролята на Жокера в "Черният рицар" на Кристофър Нолан.

Рене Зелуегър си тръгна със статуетката за най-добра роля при жените за филма "Джуди". Биографичната драма разказва за живота на легендарната актриса Джуди Гарланд. Сред наградите, които до момента тя получи за участието си в заглавието, е "Златен глобус".

За поддържащи роли бяха отличени Брад Пит (за "Имало едно време... в Холивуд") и Лора Дърн за десетия филм на един от майсторите на романтичната комедия Ноа Баумбах - "Брачна история". Филмите за супергерои не бяха пропуснати и отличието за най-добър каскадьорски състав отиде при "Отмъстителите: Краят".

В категориите, посветени на телевизията, отличието за най-добър актьорски състав за драматичен сериал беше завоювано от "Короната", а това за комедиен сериал отиде при "Невероятната госпожа Мейзъл". Поредната награда за главна женска роля за комедиен сериал взе Фиби Уолър-Бридж за Fleabag. При драматичните сериали бяха отличени Дженифър Анистън ("Сутрешен блок") и Питър Динклидж ("Игра на тронове").

Пълният списък с наградените:

КИНО

Най-добър актьорски състав - "Паразит"

Най-добра главна мъжка роля - Хоакин Финикс за "Жокера"

Най-добра главна женска роля - Рене Зелуегър за "Джуди"

Най-добра поддържаща мъжка роля - Брад Пит за "Имало едно време... в Холивуд"

Най-добра поддържаща женска роля - Лора Дърн за "Брачна история"

Най-добър каскадьорски екип - "Отмъстителите: Краят"

ТЕЛЕВИЗИЯ

Най-добра мъжка роля - комедиен сериал - Тони Шалхуб за "Невероятната госпожа Мейзел"

Най-добра женска роля - комедиен сериал - Фиби Уолър-Бридж - Fleabag

Най-добър актьорски състав - комедия - "Невероятната госпожа Мейзел"

Най-добра мъжка роля в минисериал или телевизионен филм - Сам Рокуел - "Воси срещу Вердън"

Най-добра женска роля - драматичен сериал - Дженифър Анистън - "Сутрешен блок"

Най-добра мъжка роля - драматичен сериал - Питър Динклидж - "Игра на тронове"

Най-добър актьорски състав - драматичен сериал - "Короната"

Най-добър каскадьорски екип - драматичен сериал - "Игра на тронове"

Дневник