Процесът по импийчмънт на президента Доналд Тръмп отива в Сената, където се очаква републиканците да оправдаят президента си. Демократите в Камарата на представителите предадоха обвинението на горната камара миналата седмица.

Във вторник седмината обвинители начело с председателя на комисията по разузнаването Адам Шиф ще представят аргументите си срещу Тръмп. Защитниците на президента ще отговорят, а сенаторите ще играят ролята на съдебни заседатели.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл вече обяви, че по делото ще се работи шест дни седмично и само неделята ще е почивна. Той уточни още, че ще подкрепи резолюция за въвеждане на правила за процеса, но ще отложи решението дали да бъдат изслушвани свидетели. Черновата на резолюцията все още не е публикувана, но вероятно ще бъде подобна на тази, приета по време на импийчмънта на Бил Клинтън през 1999 г. Документът трябва да определи крайни срокове за защитата и обвинението да представят аргументите си, да предвиди 24 часа за речите на представителите на двете страни и 16 часа за въпроси от сенаторите.

Демократите ще настояват свидетели да бъдат изслушвани, но това едва ли ще бъде решено в резолюцията на Макконъл. Сенаторите вероятно ще гласуват за това след началото на процеса. Републиканците биха могли също да призоват свидетели, макар че според Белия дом това няма да е необходимо.

Сенатът се състои от 53 републиканци, 45 демократи и двама независими, които обикновено гласуват с демократите. Това означава, че 4-ма републиканци би трябвало да се опълчат на партията си, за да може да бъде удовлетворено желанието на демократите за изслушване на свидетели.

Процесът може да продължи и през февруари. Тогава започват и първичните избори на демократите – първо в Айова, после и в Ню Хемпшър. Съвпадението може да попречи на кампаниите на четиримата сенатори, състезаващи се за номинацията на партията – Бърни Сандърс, Елизабет Уорън, Ейми Клобушар и Майкъл Бенет.

Свидетели

Един от най-важните е бившият съветник по националната сигурност Джон Болтън. Според демократите той има информация от първа ръка за опитите на Тръмп да притисне Украйна да разследва опонента му Джо Байдън. Разследващите смятат, че той е възразил на решението на президента да отложи финансовата помощ за Киев. Болтън отказа да участва в изслушванията в Конгреса, но в началото на януари каза, че е склонен да се яви пред Сената.

Мик Мълвейни – ръководителят на администрацията на Белия дом – е пряк участник в задържането за помощта за Украйна и има информация от първа ръка. Той също отказа да се яви пред долната камара на Конгреса.

Дневник