Високоскоростните влакове във Франция вчера вече бяха в нормален режим на работа, съобщи националната жп компания Ес Ен Се Еф (SNCF), тъй като стачката, започнала на 5 декември срещу пенсионната реформа на правителството, започна да отслабва, информира ДПА, цитирана от БТА.

Парижкото метро също функционира почти нормално с изключение на една линия, след като най-големият профсъюз обяви преминаване от стачни действия към други, неуточнени форма на протест.

Общественият транспорт във френската столица бе сериозно нарушен от началото на декември, тъй като служителите му са сред най-засегнатите от планираните реформи, с които постепенно ще бъде прекратено правото им да се пенсионират на 52 или 57 години.

Лидерът на профсъюза на машинистите от метрото Лоран Джебали каза в събота пред в. "Паризиен", че служителите трябва да "презаредят батериите си" след дългата стачка. Той допълни, че те ще се включат в планираните протести в петък.

Протест вчера имаше в Дюнкерк, докато президентът Еманюел Макрон бе в северния френския град, съобщи телевизионният канал "Франс 3". Макрон бе на посещение във фармацевтична компания, която обяви инвестиции от 135 милиона евро (150 милиона долара) в региона.

По-рано този месец френското правителство обяви, че е склонно да оттегли временно от проекта си за пенсионна реформа мярката, която би принудила французите да работят до 64 години, за да се пенсионират при пълна пенсия, и която бе отхвърлена единодушно от френските синдикати.

Дневник