Военноокръжната прокуратура в София повдигна обвинение на бившия шеф на Държавна агенция "Разузнаване" Драгомир Димитров за разгласяване на класифицирана информация в полза на конкретно дружество и облага от 91 500 евро, съобщиха от държавното обвинение. В момента Димитров е ръководител на дипломатическата мисия на България в Мюнхен.

Съобщението на прокуратурата е лаконично и от него се разбира, че Димитров е обвинен за престъпление, което извършил от 14 юли 2016 г. до 9 август 2016 г. Като председател на Държавната агенция "Разузнаване" (ДАР) той е нарушил служебните си задължения, като не е контролирал дейностите по защита на класифицираната информация.

Целта била да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро и от това са настъпили немаловажни вредни последици – бил е осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация.

На Драгомир Димитров е наложена мярка парична гаранция от 5000 лв.

Драгомир Димитров оглави службата през 2012 г., когато се наричаше Национална разузнавателна служба, а след това беше преназначен при преименуването й през 2015 г. за нов 5-годишен мандат.

През лятото на 2018 г. в системата за правна информация на Министерския съвет се появи решение от 9 юли, с което Димитров се назначава за генерален консул на България в Мюнхен.

По-късно бе съобщено официално, че правителството предлага на президента Румен Радев да издаде указ за освобождаване на Драгомир Димитров от длъжността председател на Държавна агенция "Разузнаване".

Дневник