Комисията по регионално развитие на Европейския парламент реши да замрази до края на февруари всички политически триалози (разговори между трите основни институции на ЕС – Европарламент, Европейска комисия, Съвет на ЕС, представляващ държавите членки) по въпроса за кохезионните фондове, предаде пресслужбата на институцията.

Във вторник (21 януари) в Брюксел координаторите в комисията (политическите групи избират "координатори" за парламентарните комисии; те са политическият лидер на всяка група в комисията) единодушно решиха да замразят всички политически триалози, свързани с многогодишната финансова рамка за 2021-2027 г. до февруари, когато е планирано Европейският съвет да преразгледа въпроса.

Членовете на комисията призоваха Съвета да гарантира, че бюджетните предложения няма да жертват кохезионното финансиране и че ще се постигне бърз напредък по всички небюджетни въпроси, зачитайки ролята на ЕП в процедурата по съвместно вземане на решения.

За да има подготовка за възможността крайното споразумение да не бъде постигнато навреме за започването на новите програми за периода 2021-2027 г., евродепутатите освен това решиха да поискат от Европейската комисия да предложи извънредни мерки, с които да се гарантира продължителността на кохезинното финансиране през преходната година (2021).

Председателят на комисията Йонус Омаржи каза: "Последното предложение на финландското председателство е неприемливо за Парламента и нашата комисия и сега очакваме ново предложение от Съвета".

Комисията по регионално развитие отговаря в рамките на Европейския парламент за три ключови законодателства, свързани с дългосрочния бюджет на ЕС: регламента за общи разпоредби, Европейския фонд за регионално развитие и кохезионния фонд и регламента за Интеррег, както и за наскоро предложения Фонд за справедлив преход.

Финансирането за кохезия и регионално развитие представлява една трета от бюджета на ЕС и всяко орязване ще има сериозни негативни последици за гражданите и бизнеса в Европа, смятат евродепутатите от комисията. Според тях преките инвестиции в европейски градове и региони трябва да бъдат увеличени, за да се гарантира, че ЕС разполага с подходящи инструменти за борба с климатичната криза и избягване на задълбочаването на социалните и териториалните неравенства.

Дневник