По-високите такси за абонаментно паркиране, които предлага за 2020 г. предприятието „Общински жилища и имоти“ не бе подкрепено от членовете на Правна комисия днес. Точката остана от предходната сесия на Общинския съвет. На заседанието през януари съветникът Христофор Крумов предложи да се внесе яснота за причините за поскъпването, както и за кои паркинги ще се отнася.

На заседанието на Правна комисия управителят на ОЖИ Юлиян Вълчев посочи, че отново внасят предложението, като в него има малко промени. „Поскъпването на абонаментните карти остава със средно 10%. Съобразихме се с предложението електромобили да паркират безплатно. Премахнахме и списъка с паркинги, защото не всички щяха веднага да станат платени. Така абонаментното паркиране остава на досегашните паркинги“, обясни Вълчев.

Той посочи, че за 2019 г. приходите от паркингите, включително денонощните, и Синята зона са в размер на 417 544 лв. Разходите на предприятието за поддръжката им, за материали, за заплати на хората, обслужващи паркингите са в размер на 327 000 лв.

Юлиян Вълчев каза още, че за тази година не са планирани средства за нови изграждане на нови паркинги.

Въпреки внесените разяснения членовете на Правна комисия не подкрепиха вдигането на цените за абонаментно паркиране. Двама гласуваха „за“, трима бяха против.

ШУМ.БГ