Единствено Българският спортен тотализатор е плащал на Държавната комисия по хазарта такси по по-високата тарифа, предвидена в Закона за хазарта. Всички останали организатори на моментни игри са плащали по по-ниската тарифа, която допуска законът. Това е установила при започналата финансова ревизия на Държавната комисия по хазарта Агенцията за държавна финансова инспекция, обяви пред журналисти директорът ѝ Георги Начев.

Той уточни, че проверката не е завършила и към момента има данни само за сумите, които е плащал тотализатора. Според подадените досега данни от Държавната комисия по хазарта инспекторите са направили изчисление, че от тази разлика в плащането на такси са събрани с над 210 млн. лева по-малко в сравнение със ситуация, в която всички останали играчи в сектора плащат по другия начин.

От думите на Начев се разбра, че първоначално инспекцията е разпоредена от финансовия министър Владислав Горанов на 16 декември миналата година и е била за периода от 2015 до 2019 г., след което обаче спецпрокуратура е поискала инспекцията да разгледа постъпленията от хазарт и през 2014 г.

Все още не е оповестено кога ще излязат окончателните резултати от проверката. Начев прогнозира, че това ще стане до около един месец, след като Комисията по хазарта подаде всички поискани данни. Той не пожела да прави коментари на известното до момента, като се позова на течащото разследване от страна на прокуратурата.

Проверката в комисията по хазарта бе наредена през декември от министъра на финансите Владислав Горанов след получен сигнал за това, че е облагодетелствала една от регулираните от нея компании с неплатени милиони левове към държавата.

От изявления пред медиите се разбра, че е подаден от братята Цветомир и Боян Найденови и техния баща Стефан Найденов, които са съдружници в компания - организатор на онлайн залагания под марката "Ефбет" и имат бизнес с казина. Сигналът е срещу най-голямата частна лотария на пазара – "Националната лотария", контролирана от бизнесмена Васил Божков.

Самият Божков днес заяви, че има опит бизнесът да му бъде отнет чрез законопроект на лидера на НФСБ Валери Симеонов. 

Дневник