След години на планиране на организацията за олимпийските игри Токио се насочва към финалната права. Шест месеца преди началото на събитието повечето колебания за домакините вече са в огледалото за обратно виждане.

Япония трябва да се справи с по-малко проблеми спрямо колегите си от Рио преди четири години. Но до началото на церемонията по откриването на 24 юли има още предизвикателства, които трябва да бъдат взети под внимание.

"Беше дълго пътуване, с някои неравности тук и там, но в по-голямата си част всичко мина добре. Шест месеца до началото всичко е там, където искахме да бъде", каза говорителят на Токио 2020 Маса Такая пред "Ройтерс".

Разликата с игрите в Рио е в по-голямата обществена подкрепа, която стои зад провеждането на форума в Токио, като на вътрешния пазар вече са продадени близо 4.5 милиона билета. За сравнение - организаторите на предишните игри понесоха критики за използването на публични средства, тъй като парите се изсипваха на места, които впоследствие опустяха, без да бъде осигурено олимпийско наследство.

В центъра на новите съоръжения ще бъде националният стадион с капацитет 68 хиляди души, който беше открит от премиера Шиндзо Абе през декември. Строителството невинаги вървеше гладко и стартира с около 14 месеца по-късно от планираното.

По време на организацията японската столица трябваше да се откаже от първоначалния вариант на лого заради обвинения в плагиатство. В допълнение президентът на Японския олимпийски комитет Цунекацу Такеда подаде оставка след обвинения за подозрение за корупция покрай определянето на Токио за домакин на летните игри.

Технологичната олимпиада

Главно място в съзнанието на организаторите на игрите в Токио заема внедряването на нови технологии и мерки за опазване на околната среда. Те включват безпилотни автомобили за придвижване на спортистите и "слънчеви пътища", които да генерират електроенергия от движението на хора и превозни средства.

3D телевизионни холограми и подиуми от рециклирана пластмаса, която ще бъде събирана от местните домакинства и океана, също влизат в плана на организаторите. Впечатление прави загрижеността им към спортистите и местните жители със създаването на технологични легла от рециклиран картон и разработването на роботи, които ще помагат на хората в неравностойно положение.

Голямата жега

Големият въпрос, който е надвисвал над организаторите, е как да се справят с летните горещини. Температурите в Токио през юли и август, когато градът ще бъде домакин на игрите, се движат в границата 30 - 40 градуса по Целзий, като миналото лято донесе рекордни горещини. Топлото време в съчетание с високата влажност на въздуха предизвикат здравословни проблеми сред местните и доведоха до жертви в цяла Япония.

Игрите ще бъдат открити на 24 юли, като по това време от годината средната температура в Токио е около 25 градуса. Експерти дори предупредиха за възможни топлинни удари по време на игрите, които ще продължат до 9 август.

Сред възможните мерки на организаторите за справяне с горещините е климатична система, използваща сняг. Въпреки усилията на организаторите се стигна до преместване на маратона и състезанията по спортно ходене в Сапоро, който на 800 км северно от Токио.

Отвъд проблемите с горещините важно за един домакин е подсигуряването на олимпийско наследство. Постепенно организаторите на Токио 2020 намалиха бюджета от 14 млрд. долара до 12.6 милиарда, като на дневен ред стои устойчивото развитие и преодоляването на синдрома на "белите слонове" - съоръжения, които се изграждат за олимпийските игри, но след това биват изоставени.

Дневник