Сирийските власти са сключили договори за разработка на петролни и газови находища с компании, фактически притежавани от считания за близък до руския президент Владимир Путин бизнесмена Евгений Пригожин.

Това се твърди в разследване на в. "Новая газета", публикувано в края на миналата седмица. Според вестника едната от тези компании, която ще извършва проучване и добив на 250 млрд. куб. м. газ в Сирия, е с двама души персонал, ръководена от човек, току-що завършил университет,

Вестникът обяснява, че въпросната компания е една от двете, получили със закон, одобрен от сирийския парламент през декември 2019 г., възможност да разработват три петролно-газиво блока с обща площ не по-малка от 12 хил. кв. км. (площ малко над една десета от България). "В средите на петролната индустрия никой не е чувал за компаниите "Велада" и "Меркурий"," но успехът им може да се обясни с истинския собственик - "Конкорд" на Евгений Пригожин, пише "Новая газета".

Пригожин е човекът, свързван както с т. нар. Фабрика за тролове, санкционирана от Съединените щати за намеса в изборите (и трансформирала се в огромна руска медийна група), така и с частната военна компания "Вагнер", сражаваща се на места като Украйна, Сирия и Либия и оказваща услуги на властите в африкански страни като Централноафриканската република.

Само един човек на заплата

"Блок 23", предоставен на "Велада", е с площ около 2159 кв. км. северно от Дамаск, а значително по-големият (9531 км) "Блок 7" е на левия бряг на Ефрат. Заедно с "Блок 19" (недалеч от седмия) той отива при "Меркурий" по думите на сирийския министър на петрола и газа Али Ганем.

Проверка на изданието сочи, че във "Велада" работи само един човек на заплата, няма достъпни контакти, нито сериозен капитал, но "загадката" как е получила договор за потенциален добив на стотици милиарди кубични метри газ в размирната Сирия има просто решение, ако се знае, че основателят ѝ Екатерина Трофимова е работила като помощник в основната фирма на Пригожин, "Конкорд менеджмент и консалтинг" (занимаваща се с различни дейности, включително доставка на храна за училища и институции). Тя предава компанията на Даря Барановска през 2018 г. и напуска страната, отивайки в САЩ. В разговор с "Новая газета" не отрича, че имала само номинална роля и срещу допълнително възнаграждение се съгласила, по искане на счетоводството на "Конкорд", да впише "Велада" на свое име.

За разлика от "Велада" "Меркурий" е сериозен бизнес играч - но е била такава в миналото и то в друга сфера. За периода 2015-2018 г. сключва договори с Министерството на отбраната, за да осигурява храна на международни събития на министерството. Вестникът успява да се свърже с бивш служител на отдел" Кадри" в на "Меркурий" В Камчатка, според когото компанията "вече я няма" и не извършва никаква дейност. Докато цитираната служителка и други в компанията смятат, че не съществува, тя всъщност сменя профила си - между август 2017 и юли 2018 г. започва преход към проучване на находища в Близкия изток.

Който охранява, печели

Според журналисти от рускоезичната американска телевизия "Настоящее время" връзките между "Меркурий" и Пригожин са доказани и намират потвърждение в катастрофа през май 2016 г. недалеч от резиденията на бизнесмена. Вертолетът, претърпял авария, е бил на "Меркурий" и е доставял продукти за Министерство на отбраната. Медията се свързва с един от пилотите, обяснил, че задачата му се състои в това "да вози Пригожин или жена му на малки разстояния в пределите на Санкт Петербург и околностите."

За връзките на Пригожин с петролно-газови проекти в Сирия писа и петербургското издание "Фонтанка" през юли 2017 г. заради фирмата "Евро Полис", на която Дамаск възложи да пази находища от групировки, сражаващи се с режима на Башар ал Асад (компанията, според "Новая газета", на практика е е юридическо име за бранда ЧВК "Вагнер").

"Изборът на подизпълнителя е бил очевиден за сирийската страна: договорът за проучване и разработка на находищата е получил онзи, който е могъл да ги отвоюва и защити със собствени въоръжени сили," заключава вестникът. Загубите на групата "Вагнер" в хода на действията ѝ в Сирия обаче е трудно да се оценят - известно е, че осмина са загинали през есента на 2015 г. (тогава руската държава формално влезе в бойните действия), 25 - през 2016 г., не по-малко от 10 - през 2017-а. През февруари 2018 г. загиналите от ударите на американската авиация при различни оценки (в добилия публичност сблъсък на сили, водени от САЩ, с "Вагнер") са загинали между 60 и 200 души.

Дневник