Служителите на прокуратурата и на полицията в Шумен искат да ползват отстъпка от цената на абонаментните карти за паркиране в Шумен. Писма в този смисъл са изпратили до общината ръководителите на двете институции прокурор Маргарита Георгиева и старши комисар Ялчън Расим.

До м.г. прокурорите и полицаите, както и служителите на всички държавни институции купуваха паркинг карти за личните си коли с намаление - съответно 35%, ако е за един определен паркинг в града, и 50%, ако е за всички. На 31-ви януари 2019-та привилегията им бе отнета с решение на Общинския съвет, но голяма част от желаещите да се снабдят с евтина годишна карта вече го бяха направили по старото правило.    

Решение за цените на паркинг картите и за правилата, по които се отпускат, се взема ежегодно. В новото предложение на кметската администрация привилегия за държавните служители отново не е предвидена. Намаление от 50 процента е заложено само за служителите на общината и на ръководителите на общински структури.

Прокуратурата мотивира искането си за преференциални карти с това, че не разполага със собствен служебен паркинг, в нея работят хора, които нямат адресна регистрация в Шумен, а освен това общественият транспорт в града не обхваща всички квартали. Прокурор Маргарита Георгиева напомня също, че Законът за съдебната власт забранява на прокурорите да извършват каквато и да е търговска дейност и да участват в ръководствата на фирми.

От ръководството на полицията от своят страна подчертават, че обособеният паркинг около Районното управление в Шумен е само за служебни автомобили, на служителите представлява "значително затруднение" да намират безплатни места за личните си коли по съседните улици. "Моля да имате предвид, че това са служители, които изпълняват служебни задължения в системата на МВР за опазване на обществения ред основно на територията на община Шумен, в различни направления. Значителна част от тях дори имат правомощия на контролни органи по чл. 48 от Наредба №1 за поддържане на обществения ред на територията на община Шумен", се казва в писмото на ст. комисар Ялчън Расим.  

Решението предстои да се вземе на насроченото за този четвъртък заседание на Общинския съвет. Ако местният парламент не се съобрази с исканията на прокуратурата и полицията, то служителите им ще плащат както всички останали граждани  - 350 лв. за годишна карта за един паркинг и 450 лева за карта за всички паркинги. Цените имат ръст спрямо м.г. с около 15%.

ШУМ.БГ