С 56 гласа "за" и един "въздържал се" Столичният общински съвет разреши преноса на вода през София към бедстващия Перник. Всички политически групи подкрепиха аварийния план на правителството с различни мотиви. За "Демократична България" единствено "хуманитарната катастрофа, в която са поставени 100 хиляди сънародници" ги задължи да гласуват "за". Групата на БСП заяви, че още от първия ден на обявяването на аварийния план е изразила, че ще го подкрепи.

Бонев: ГЕРБ да плати строежа на водопровода Мало Бучино-Перник

Борис Бонев също изрази съпричастност към Перник, но отбеляза, че цялата отговорност за трябва да се носи от ГЕРБ. "И то не само за Перник, а и ако нещо се случи в София. Гласуваме "за", защото сме хора и трябва да помогнем", аргументира позицията си той.

Според него кризата не е водна, а политическа – на управлението на държавата. Тя засега ще струва 25-30 милиона лева, но се уточнява, че парите били държавни, а не общински. Тези милиони също са дадени от данъкоплатците, за да се реши кризата, създадена от ГЕРБ.

"Предлагам тези 30 милиона лева ГЕРБ да ги плати с партийната си субсидия. Защото когато говорите за държавата, за държавни пари – това сме ние, които си плащаме данъците. Само че не ние носим отговорност за това управление на водните ресурси на страната", заяви Бонев.

Предложението на Бонев беше оценено като предизборно за предстоящите парламентарни избори през 2021 г. от съветниците от ГЕРБ.

Методи Лалов от "Демократична България" посочи, че разглежданият доклад за аварийния план няма писмената подкрепа на нито един държавен орган. Има писмо-искане от трима министри (на икономиката, на регионалното развитие и на околната среда и водите) и толкова. Всичко в плана е фокусирано към "Софийска вода", но тя не е държавен орган, напомни той.

Сидеров гласува "въздържал се"

Въздържал се гласува единствен Волен Сидеров от "Атака". Неговият аргумент е, че всички държавни средства, които ще се отпуснат на Столична община срещу съгласието й за пренос на вода за Перник, щели да са в услуга на частния концесионер "Софийска вода".

"Софийска вода" ще печели от държавното финансиране във ВиК-мрежата на София", отбеляза той.

Оказа се, че предупреждението на хидроинженера Грети Стефанова, съветник от "Демократична България" на вчерашната дискусия в комисиите по доклада, че водата на язовир "Огняново" е радиоактивна, не е било голословно. Тома Белев каза, че и сега в сайта на община Елин Пелин е отбелязано, че в тези води е установено Бета-лъчение.

По-късно и кметът Йорданка Фандъкова уточни, че когато е предлагала на правителството София да има като резервен водоизточник този язовир, "съм поръчала да започнат проучвания. Безотговорно е да се твърди, че утре ще се включи вода от "Огняново" във водопреносната мрежа на София", заяви тя.

На упреците на БСП, че нейното име и подпис не стоят под този доклад, което било странно, Фандъкова отговори, че ще подпише споразумението с трите министерства.

Дневник