Град Шумен няма да ползва система "Дунав" за основно водоснабдяване, а за резервно.

Това стана ясно на пресконференция днес в сградата на община Шумен. На нея кметът на общината Любомир Христов, заместникът му Боян Тодоров и инж. Петър Кръстев говориха за евентуалното завършване на системата и изграждането на тръби до Шумен във връзка с вчерашната среща на 6 кмета на общини от Североизтока.

"Искам дебело да подчертая, че това ще бъде алтернативно водозахранване. Да не останат гражданите на Шумен с впечатление, че ще спре изграждането на довеждащия водопровод от язовир "Тича" и изграждането на пречиствателната станция. Ние трябва да имаме алтернативно захранване. Не е изключен вариантът за старите кладенци, на които ще направим обследване, както беше гласувано на общинска сесия, и ще видим на базата на експертно решение кой от вариантите ще бъде използван за алтернативно захранване", каза кметът Христов. 

Инж. Петър Кръстев, сега на 79 години, е един от строителите на система Дунав. Той обясни, че тръбопроводът е достигнал до търговищкото село Буховци, когато са дошли промените от 1989-та и е работата била спряна.

Според инж. Кръстев положените преди повече от 30 години тръби са годни за употреба и са в добро състояние. Той беше категоричен, че водата от система "Дунав" е добра за пиене и без пречиствателна станция.   

ШУМ.БГ