Нападателят на "Порто" Муса Марега се оказа в центъра на расистки скандал в португалския футбол. В неделя вечерта той сам поиска смяна минути след гола си срещу "Витория" (Гимараеш) заради обиди от привърженици на домакините.

Случаят предизвика мащабен отзвук по света и предизвика много критики - както срещу привържениците на "Витория", така и срещу поведението на съотборниците на Марега.

Малийският футболист отбеляза в 60-ата минута втория гол за "Порто", оказал се победен в двубоя (2:1). Той отпразнува бурно, като показа цвета на кожата си в отговор на обидите от трибуните. Марега получи жълт картон и след като обидите продължиха, в 72-ата минута поиска да напусне терена.

Негови съотборници поискаха да го разубедят. В крайна сметка треньорът Сержио Консейсао го смени. При излизането си от терена Марега показа неприлични жестове към привърженици на домакините.

"Бих искал да кажа на онези идиоти, които идват на стадиона, за да скандират расистки обиди - нач*кайте си го. И също благодаря на съдиите, че не ме защитиха, и за това, че ми дадоха жълт картон, защото защитавам цвета на кожата си. Надявам се повече да не ги срещна на никой футболен терен. Вие сте срам", написа Марега в "Инстаграм".

"Възмутени сме. Обиждаха Марега още от загрявката. Всички сме семейство, без значение от националността, цвета на кожата, ръста или цвета на косата си и всички заслужаваме уважение", каза Консейсао.

"Знам, че привържениците тук са много привързани към отбора си и че много от тях не са представени от някои от тези в публиката днес", добави той.

"Порто" се обяви срещу расизма и получи подкрепа от други клубове, сред които и "Милан". Известни личности се изказаха критично за поведението и на съотборниците на Марега, тъй като според тях е трябвало да го подкрепят и да напуснат терена заедно с него. 

Дневник