Близо 30 хиляди туристи са посетили две от забележителностите на Шумен през миналата година – къщите от Възрожденския комплекс на ул. "Цар Освободител" и Паметник „Създатели на българската държава“. 28 296 от тях са били на монумента на Шуменското плато, 955 са души са разгледали възрожденските къщи в града.

Цифрите изнесе днес управителят на Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ Миглена Маринова при откриването на кафенето сладкарница „Куфатария“ в къща „Д-р Верби“, което е най-новата атракция, предлагана от предприятието.

През 2018 г. Паметникът е бил посетен от 24 850 души, а Възрожденския комплекс от 832-ма. През 2017-та посетителите са били още по-малко – 600 от тях са посетили „Стария Шумен“, 24 329 – Паметника.

Приходите от входни такси и беседи на общинското туристическо предприятие за 2019 г. 67 761 лв, като за 2018 г. те са били 60 205 лв.

„Посетителите ни се увеличават с всяка година. Надяваме се да стават все повече. Ние отчитаме брой посетители на база продадени входни билети и изнесени беседи, като за възрожденските къщи няма вход. Те бяха реставрирани по проект, който продължава и могат да се разгледат свободно“, каза Миглена Маринова.

В новото заведение „Куфатария“ шуменци и гостите на града могат да опитат кафе на пясък и бяло сладко на цена от 2 лв. Заведението ще работи от 8,30 до 17,30 часа от понеделник до петък и в събота от 9,00 до 16,00 часа.

„С това заведение връщаме шуменци в началото на 20 век. Избрали сме 1910-та година. По това време в Шумен е имало три куфатарии, като едната се е намирала точна в сегашната къща „Д-р Верби“. Названието куфатария е дадено от Петър Кърджиев - кмет на Шумен от 1902 до 1908 г., който така е нарекъл заведенията, които е имало тогава“, обясни днес екскурзоводът Светлана Джанкова.

Комплексът от възрожденски къщи е и едно от четирите официални места в Шумен, където  се извършват брачни церемония, като от тази възможност са се възползвали три двойки в предходните две години. Останалите места са сградата на община Шумен, Информационния център на комплекс „Създатели на българската държава“ и Младежкия дом.

ШУМ.БГ