След скандал в управляващата коалиция ново мнозинство в парламента от ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака" запълни квотата на народното събрание в Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) с кандидати на ГЕРБ и ДПС. За зам.-председател бе избрана Кристина Андонова-Хитрова, а за членове - Анна Хаджиева и Ердинч Хайрула.

Преди избора имаше скандал и процедурни хватки за отлагане на гласуването. От "Обединените патриоти" обвиниха ГЕРБ в задкулисна договорка с ДПС да бъде избран техния кандидат Ердинч Хайрула, а не този на "Обединените патриоти" - Пеньо Пенев. "Патриотите" попитаха коалиционния си партньор дали управлява с тях или с ДПС.

С подкрепата на ГЕРБ, ДПС, "Воля" и "Атака" сегашният главен секретар на КРС Кристина Георгиева Андонова-Хитрова бе избрана за зам.-председател на регулаторния орган като кандидат на ГЕРБ. Преди това тя е била главен секретар на Агенцията за обществени поръчки, както и седем години е оглавявала дирекцията "Координация по въпросите на ЕС" в Министерския съвет. По образование е финансист.

С гласовете на същото мнозинство за член на регулатора бе избрана на дългогодишния член на Съвета за електронни медии Анна Хаджиева, чиято кандидатура е издигната от ГЕРБ, но и подписана от Искрен Веселинов от "Обединени патриоти". След приключването на мандата й в медийния регулатор през 2016 г. тя е работила като медиен консултант на сдружението "Бизнесът за Пловдив". От две години е член на работната група за транспониране на Директивата за аудио-визуални медийни услуги.

За член на КРС бе избран и Ердинч Хайрула, който е бил депутат от ДПС и кмет на Момчилград. За него гласуваха депутати от ГЕРБ, ДПС и "Атака".

Зам.-председателят на БСП Деница Златева получи подкрепата само на социалистите и патриотите и не бе избрана за поста. Кандидатът на "Обединените патриоти" Пеньо Пенев, който в момента е юрисконсулт в КРС, получи само 16 гласа.

От БСП казаха, че резултатът е предизвестен и плод на задкулисна договорка и показаха бял плик, в който предварително запечатали имената на избраните.

Дневник