Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова увери от ефира на Би Ти Ви, че ново отлагане на тол-системата няма да има. Тя се предвижда да влезе в действие от 1 март.

Предното й отлагане бе заради заплахи за протест от страна на автобусните превозвачи, които приемат за несправедливо скъпа системата спрямо тях. След среща при премиера Бойко Борисов тогава бе обявено, че системата ще тръгне, но с по-ниски такси за автобусните превозвачи, предложени от тях и с възможност тарифите да бъдат предоговорени отново като се види резултатът от действието на системата.

В четвъртък обаче превозвачите обявиха, че няма как да въведат GPS за толкова кратко време и реално системата няма да може да тръгне от 1 март. Още от аргументите им вижте тук.

По повод скандала тази седмица с винетките за крайградските пътища Аврамова обяви, че областните пътни управления ще предложат дискусии с общините за това за кои пътища искат да отпаднат винетките. Целта е в тези разговори да се изясни колко струва поддръжката на тези участъци и дали общините ще я поемат.

Според Аврамова така кметовете ще бъдат подпомогнати при вземането на решения.

"Ние сме дали една година на общините да заявят исканията си кои пътища до кои населени места бъдат освободени от винетната система и те да поемат издръжката. До момента само 6 общини са дали своите искания за освобождаване на определени пътища от винетната система", обяви тя.

Каза, че вече тече процедурата пътят от Рилския манастир до Кирилова поляна да бъде прехвърлен в собственост на общината.

Дневник