Защитникът на "Челси" Антонио Рюдигер направи тъжното заключение, че расизмът е победил футбола и нормалните човешки отношения. Реакцията на германския национал обяви това, след като полицията в Лондон не намери доказателства за расистки прояви в дербито между "Челси" и "Тотнъм" през декември.

Сблъсъкът на "Тотнъм стейдиъм" на 22 декември завърши с успех на сините, но срещата беше помрачена от обиди към Рюдигер и маймунски звуци, идващи от трибуните. Тогава Рюдигер се оплака на рефера, а по-късно Футболната асоциация (ФА), "Тотнъм" и полицията започнаха разследване.

Профсъюзът на футболистите също реагира, като поиска помощ от правителството в борбата с расизма.

След разследване, продължило близо два месеца, полицията в Лондон не откри доказателства за расистки обиди на стадиона на "шпорите".

"Расизмът ни победи. Сега хората, които обиждат, ще се върнат спокойно на стадионите и ще продължат, ще знаят, че те са победили. Аз обаче няма да се откажа, аз съм изкупителна жертва, но няма да ме накарат да млъкна, винаги ще говоря за тези проблеми", каза Рюдигер пред Sky Sports.

"Това е ужасно, станах баща миналия четвъртък и започвам да се замислям в какво общество живеем. Мисля, че не се прави достатъчно за битката с расизма и нашите деца също ще страдат. Ако нищо не се промени и децата не получават достатъчно добро образование и контрол от родителите, ние ще загубим", добави германецът.

Дневник